Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Obrovská chobotnica priviedla potápačku k úchvatnému úkazu: Na dne oceánu našla... Dojímavé!

(Zdroj: Instagram/onebreathdiver)

MELBOURNE - Skúsená potápačka Jules Caseyová sa podelila o úžasný zážitok, ku ktorému došlo iba vďaka jedinečnej interakcii s obrovskou chobotnicou. Podmorský živočích totiž doviedol Austrálčanku až na tajomné miesto ukryté na dne oceánu, kde odhalila niečo nečakané.

Austrálčanka Jules Caseyová narazila počas potápania na obrovskú chobotnicu. Keď sa k nej priblížila, domnievala sa, že si ju chce iba prezrieť. Lenže chobotnica natiahla dlhé chápadlo a obtočila ho okolo jej ruky. Potom začali spolu plávať a podľa Austrálčanky sa zviera neustále na ňu pozeralo, ako keby chcelo mať istotu, že ju nasleduje. „Mala som pocit, že ma navádza, tak som si povedala, že dobre, budem ju sledovať a uvidíme, čo sa stane,“ spomína si Caseyová, píše denník New York Post. Po niekoľkých minútach spoločného plávania v ľadových vodách pri Morningtonskom polostrove sa nové priateľky dostali k tajomnej svätyni ležiacej na dne oceánu. „Je to taký kváder, ako náhrobný kameň. Ohromilo ma to. Bolo to veľmi chladné a dosť zvláštne,“ priblížila Caseyová.

Na svätyni uvidela fotografiu muža, ktorý drží v náručí huňatého bieleho psa a bol na nej nápis „Lorenz.“ Jej nová priateľka sa vznášala okolo, držala sa Jules, ako keby oslavovala, že sa jej podarilo doviesť ju na toto miesto. Toto neuveriteľné stretnutie dalo potápačke odpoveď na záhadu, po ktorej pátrala, odkedy objavila niekoľko ponorených záhradných sôch, pripevnených ku dnu oceánu kovovými kolíkmi. „Vyšla som ďalej a prvé, čo som si všimla, boli kovové hviezdice. Potom som uvidela sochy. Pomyslela som si, že niekto stavia umelý útes,“ uviedla. V priebehu niekoľkých týždňov sa pri ďalších ponoroch objavili aj ďalšie kolíky a PVC rúry, každý vo vzdialenosti asi päť metrov.

„Akýkoľvek objekt pod vodou umožňuje mäkkým koralom a rastlinám rásť a vytvárať akési umelé útesy, ktoré prinášajú život. Vytvára malý ekosystém. Náš záliv pozostáva prevažne z piesku, takže môžete plávať kilometre a kilometre a nájdete len trávu a piesok. Vždy, keď je tu skalnatá štruktúra, mólo alebo takýto umelý útes, priláka to život,“ povedala Caseyová. Náhrobný kameň, ku ktorému ju chobotnica priviedla, je posledným kúskom špeciálnej ponorenej skladačky. Ale čo PVC potrubie zachytené na jej videu? „Chobotnice sa v ňom rady schovávajú,“ vysvetlila.

Caseyová sa venuje potápaniu veľa rokov, a to tak freedivingu, ako aj scuba divingu. Vo vode je prakticky každý deň, dokonca aj v tuhej zime. „Vtedy sa dejú všetky zaujímavé veci,“ povedala. „Všetko je to o správnom vybavení, pretože som neznášala ten šok zo studenej vody, keď som do nej skočila. Mám kombinézu pre freediverov. Je to trochu iné, takže nepociťujem chladný náraz. Vďaka tomu je to pre mňa oveľa znesiteľnejšie,“ uviedla ďalej. Komunita potápačov v jej kraji je úzko prepojená. Nedávno sa počas návštevy miestneho obchodu s potápačskými potrebami dala do reči s jedným mužom a spomenula mu neuveriteľný zážitok s chobotnicou. „Bol to človek, ktorý vytvoril útes,“ povedala Caseyová. Údajne tomu nemohla uveriť, ale ukázal jej malú mapu s miestom svätyne, ktorú venoval zosnulému priateľovi Lorenzovi.

Podobné blízke stretnutia nie sú v prípade chobotníc ničím výnimočným. „Sú veľmi zvedavé a častejšie sa to deje v období ich párenia. Natiahnu ruku a dotknú sa vás. Trávia dosť času skúmaním vášho fotoaparátu,“ vysvetlila potápačka. Tento podmorský živočích je známy svojou neuveriteľnou inteligenciou a vrodenou zvedavosťou. Chobotnica tichomorská je jedným z najväčších a najmohutnejších druhov, ktoré sa vyskytujú na juhu Austrálie a na jej rodnom Novom Zélande. Sú tmavočervené s bielou škvrnitou kožou a majú dlhé, nerovnomerné chápadlá. Najdlhšie z nich môžu dosahovať dĺžku až tri metre.

Viac o téme: ChobotnicaSvätyňaPotápačkaAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu