Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Odborníci odhalili najjednoduchšie spôsoby, ako zlepšiť zdravie ústnej dutiny: Nerobte tieto chyby!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Vďaka starostlivosti o zuby môžete predísť infekciám, ako sú zubný kaz a ochorenia ďasien. Je však znepokojujúce, že mnohí nekladú veľký dôraz na svoju ústnu dutinu. Odborníci sa podelili o najjednoduchšie spôsoby, ako zlepšiť zdravšie vašich úst.

Je dôležité starať sa o svoje zdravie – to zahŕňa aj starostlivosť o ústnu dutinu a predovšetkým zuby. Veľa ľudí však nechodí na preventívne prehliadky ku svojmu zubárovi a ďalší možno netušia, ako sa o svoje zuby a ústnu dutinu správne postarať. Odborníci zo zubnej kliniky v Londýne LUCEO Dental sa preto pre denník The Sun podelili o jednoduché spôsoby, ako ochrániť svoje zuby a zdravie ústnej dutiny.

Odborníci odhalili najjednoduchšie spôsoby,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Čistý jazyk pre svieži dych

Na jazyku sa môže nachádzať veľa baktérií, preto je dôležité udržiavať ho v čistote rovnako ako zuby. Navyše, jazyk plný baktérií môže viesť k vážnemu zápachu z úst. „Pri zápachu z úst vám pomôže čistenie zadnej časti jazyka, kde sa ukrývajú baktérie,“ povedal Tom Crawford-Clarke, estetický zubný lekár. Dodáva, že najjednoduchší spôsob, ako si udržať jazyk čistý, je používať zubnú kefku. „Vyplazte jazyk čo najďalej a začnite si ho čistiť zozadu dopredu. Môžete si zaobstarať špeciálne škrabka na jazyk, ktoré sa používajú o niečo jednoduchšie a menej pravdepodobne vám spôsobia dávenie,“ dodal. Camilla Bevanová, dentálna hygienička a terapeutka, dodala: „Používanie škrabky na jazyk nielenže znižuje množstvo baktérií a zápach z úst, ale môže tiež zlepšiť a zvýrazniť vašu chuť.“

Odborníci odhalili najjednoduchšie spôsoby,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Zubná niť na prevenciu starnutia úsmevu

Kľúčom k dobrému stavu ústnej dutiny je dostať sa priamo medzi zuby a vytiahnuť z nich zvyšky jedla. Bevanová hovorí: „Samotné čistenie zubov vyčistí len 60 až 70 percent povrchu zubov, takže ak si nečistíte medzizubné priestory, nechávate 30 až 40 percent zubov nedotknutých.“ Tieto miesta sú často ohniskom vzniku zubného kazu a ochorenia ďasien. Ak sa vyhýbate čisteniu zubnou niťou, môže sa stať, že sa medzi zubami rýchlo vytvoria škvrny a usadeniny zubného kameňa. To môže spôsobiť zožltnutie zubov.

Odborníci odhalili najjednoduchšie spôsoby,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

„V ústach môžu mať ľudia rôzne medzery. Preto je pre niektorých ľudí vhodnejšia zubná niť a pre iných medzizubné kefky. Často však môže byť potrebné použiť kombináciu oboch, ktorá zabezpečí odstránenie všetkého jedla a baktérií,“ upozornila Bevanová. Crawford-Clarke upozorňuje, že ak ste v používaní zubnej nite či medzizubnej kefky nováčik alebo ak ste ju dlhšie nepoužívali, nebuďte prekvapení, ak dôjde k malému krvácaniu. To by malo po niekoľkých dňoch používania prestať. Ak sa tak nestane, môže to znamenať, že máte ochorenie ďasien, preto sa objednajte k svojmu zubnému lekárovi alebo hygienikovi.

Vypľujte, neoplachujte

Bevanová tvrdí, že elektrická zubná kefka je najlepším prostriedkom na čistenie zubov.  Elektrickú zubnú kefku treba používať dvakrát denne a v každom intervale minimálne dve minúty. „Sonické zubné kefky potrebujú jemné pohyby zo strany na stranu, zatiaľ čo oscilačné rotačné zubné kefky treba len držať, aby mohli vykonávať svoju prácu,“ uviedla Bevanová. Bez ohľadu na typ kefky sa snažte vyčistiť okraj ďasien, pretože práve tu sa usadzuje zubný povlak a baktérie, ktoré prispievajú k zápalom ďasien. „Po uplynutí dvoch minút čistenia nezabudnite vypľuť, nie opláchnuť. To znamená, že zvyšky zubnej pasty nechajte v ústach a po skončení vypláchnite ústa vodou alebo ústnou vodou,“ dodala Bevanová. Zubná pasta obsahuje fluorid, ktorý chráni pred zubným kazom. Ak si však ústa vypláchnete vodou, nemôže na zuby pôsobiť.

Odborníci odhalili najjednoduchšie spôsoby,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Hľadajte fluorid – nie pasty na bielenie zubov

Na pultoch je pomerne široká ponuka zubných pást. Pri bieliacich zubných pastách však treba byť opatrný, pretože v skutočnosti nezlepšujú skutočnú farbu zubov a len malá časť z nich má zásluhu na odstránení povrchových škvŕn. Najdôležitejšie je, aby každá zubná pasta obsahovala aspoň 1450 ppm fluoridu, ktorý pomáha predchádzať vzniku zubného kazu. Deti všetkých vekových kategórií môžu používať rodinnú zubnú pastu, pokiaľ obsahuje 1350 až 1500 ppm fluoridu. Deti mladšie ako tri roky môžu používať detské zubné pasty s nižšou silou, ale s obsahom najmenej 1000 ppm fluoridu.

Odborníci odhalili najjednoduchšie spôsoby,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bielenie nechajte na odborníkov

Mnohí túžia po krásnych bielych zuboch. Odborníci napriek tomu neodporúčajú domáce bielenie. „Neodporúčam žiadne domáce prostriedky na bielenie zubov, pretože väčšina z nich nefunguje a môže spôsobiť erózne opotrebovanie. Zuby môžu byť žltšie a citlivejšie,“ varuje Bevanová. Crawford-Clarke dodal, že na to, aby sa vám zbytočne nefarbili zuby, by ste mali dodržiavať správnu ústnu hygienu a vyhýbať sa káve, čaju, zelenému čaju, kurkume a červenému vínu a tabakovým výrobkom.

Zubár
Zobraziť galériu (7)
Zubár  (Zdroj: Getty Images)

Kontrola červených ďasien

Ochorenie ďasien je bežné a môže viesť k zápachu úst, strate zubov a tiež k zmenšeniu ďasien. Crawford-Clarke hovorí, že ďasná by mali byť pevné, nie červené a opuchnuté. Ak sú červené, je pravdepodobne vhodný čas nechať si ich skontrolovať zubárom alebo hygienikom. Bevanová dodáva, že pravidelné prehliadky u zubára sú nevyhnutné na posúdenie prítomnosti ochorenia ďasien. „Používanie kvalitnej elektrickej zubnej kefky správnym spôsobom a každodenné čistenie medzizubných priestorov pomôže udržať zdravé ďasná a znížiť riziko ich recesie. Ak fajčíte, prestaňte fajčiť a zabráňte zhoršovaniu recesie ďasien, ako aj zníženiu rizika straty zubov a rakoviny ústnej dutiny,“ uviedla.

Viac o téme: Zubná kefkaZubyČistenie zubovZubný kazústna vodaBielenie zubov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu