Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rodina z Turecka zmiatla vedcov: Šesť detí chodilo len po štyroch! Po rokoch je známa príčina

(Zdroj: YouTube/60MinutesAU)

TURECKO – Zdá sa, že vedci v súčasnosti nachádzajú odpovede rýchlym tempom, ale stále ich niektoré nálezy neprestanú prekvapovať. Príkladom je aj rodina Ulasovcov, ktorej členovia sa narodili so závažným postihnutím. Vedcom trvalo roky, kým vypátrali príčinu.

Rodina Ulasovcov sa rýchlo stala virálnou po tom, čo o nich skupina tureckých vedcov napísala lekársku prácu. Na čele tímu stál profesor evolučnej psychológie Nicholas Humphrey. Tím zostal šokovaný, keď zistil, že z 18 detí, ktoré sa narodili v rodine Ulasovcov, malo šesť z nich jedinečné postihnutie – chodili po štyroch. Zatiaľ čo si tureckí vedci mysleli, že rodina devalvovala, profesor Humphrey považoval tento záver za hlboko urážlivý a vedecky nezodpovedný, píše portál The Economic Times. Namiesto toho sa pokúsil nájsť inú odpoveď ako zvrátenie evolučného procesu v tejto rodine.

Neurologické vyšetrenia ukázali, že stred ich mozočku je zmenšený. Ale ani to neposkytlo žiadne presvedčivé odpovede, pretože ľudia s menším alebo dokonca žiadnym mozočkom nemôžu chodiť vzpriamene. Odborníci na fosílie v New Yorku analyzovali spôsob chôdze po štyroch a zistili, že vôbec nezodpovedá spôsobu, akým chodili evoluční predkovia. Tím z Liverpoolskej univerzity zase zistil, že ich kostry sa líšia od kostier ostatných ľudí. Vedci zostali zaskočení a nevedeli odhaliť príčinu.

Keď profesor Humprey navštívil opätovne rodinu, zistil, že ich deti už môžu chodiť vzpriamene. Pomohol im fyzioterapeut a prístroje. Až po rokoch našiel tím dánskych vedcov odpoveď na otázku, prečo členovia rodiny chodili po štyroch. Vedci z Aarhuskej univerzity v roku 2014 prišli na to, že príčinou je syndróm cerebelárnej ataxie, mentálnej retardácie a dysekvilibria (CAMRQ).

Podľa portálu Science Nordic je CAMRQ veľmi zriedkavý syndróm, ktorý vzniká v dôsledku neuveriteľne vzácnej mutácie, ktorá bráni proteínom správne rozdeľovať molekuly tuku. To má za následok poškodenie nervových buniek, poškodenie mozgu a stratu rovnováhy, čo by vysvetľovalo, prečo rodina chodila po štyroch – ich rovnováha jednoducho nebola dostatočne dobrá na vzpriamenú chôdzu.

Viac o téme: RodinaDetiSyndrómTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu