Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Týchto päť vitamínových doplnkov môže vážne poškodiť vašu PEČEŇ: Ten prvý možno užívate pravidelne!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Ľudia často siahajú po doplnkoch stravy v domnienke, že si podporujú a chránia zdravie. Podľa odborníkov to tak ale nemusí byť a mnohé z týchto prípravkov môžu doslova útočiť na pečeň, ochromiť funkciu tohto orgánu a spôsobiť jeho poškodenie.

Doplnky stravy dokážu zabezpečiť, aby ste prijímali všetky dôležité vitamíny a minerály, ktoré telo potrebuje na správne fungovanie. Lenže niektoré z nich predstavujú potenciálne riziko a dokonca môžu poškodiť životne dôležité orgány, ako je napríklad pečeň. „Vaša pečeň prirodzene detoxikuje telo. To je jej hlavná úloha,“ vysvetľuje registrovaná dietologička Alyssa Smolenová z New Jersey pre magazín BestLife. „Príliš veľké množstvo určitých látok dokáže narušiť túto schopnosť organizmu, vrátane špecifických doplnkov,“ dodala. Z tohto dôvodu je podľa odborníkov dôležité, aby ste zvážili, čo do svojho tela dávate a vysadili alebo obmedzili všetko, čo by vám mohlo škodiť. Lekári obzvlášť varujú pred nasledovnými výživovými doplnkami.

Týchto päť vitamínových doplnkov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

1. Extrakt zo zeleného čaju

Zelený čaj je obľúbený nápoj a je k dispozícii aj vo forme extraktu ako doplnok stravy. Podľa doktorky Leann Postonovej zo spoločnosti Invigor Medical môže niektorým ľuďom poškodiť pečeň. „Nanešťastie, v súčasnosti nie je známe, prečo u niektorých ľudí spôsobuje toto poškodenie a u iných nie,“ hovorí. Iní odborníci poukazujú na to, že tento doplnok môžete užívať aj bez toho, aby ste si to uvedomovali. „Extrakt zo zeleného čaju je bežnou zložkou tabletiek na chudnutie,“ vysvetľuje Sarah Alsingová, majiteľka spoločnosti Delightfully Fueled. „Ak hľadáte výživové doplnky na chudnutie, určite si prečítajte etiketu, či obsahujú túto zložku," dodala.

Týchto päť vitamínových doplnkov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Ploštičník strapcovitý

Doplnky z ploštičníka strapcovitého sú vhodné napríklad na zmiernenie príznakov menopauzy. Táto látka však môže predstavovať zdravotné riziko. „Objavili sa prípady, ktoré ho spájajú s poškodením pečene,“ hovorí doktorka Nesochi Okeke-Igbokweová, výkonná riaditeľka internej medicíny. „Na ďalšie pozorovanie používania tohto doplnku s potenciálnou hepatotoxicitou je však potrebných viac štúdií,“ uviedla ďalej.

3. Niacín (vitamín B3)

Podľa Aslingovej spočíva funkcia niacínu v tom, že telo využíva potravu ako energiu, pomáha produkovať hormóny súvisiace so stresom a zlepšuje krvný obeh. „Pomáha aj pri kontrole cholesterolu,“ doplnila. Často ho vraj predpisuje, pretože dokáže zvýšiť „dobrý“ HDL cholesterol a pomáha odstraňovať „zlý“ LDL cholesterol. „Vysoké dávky niacínu však môžu poškodiť pečeň a ovplyvniť koaguláciu, čo je spôsob, ktorým telo zabraňuje nadmernému krvácaniu,“ dodala.

Týchto päť vitamínových doplnkov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Koreň Kava Kava

Podľa špecialistky na klinickú podporu Danielle Arnoldovej zo spoločnosti Designs for Health sa mletý koreň kava kava používa na polynézskych ostrovoch už tisícky rokov namiesto alkoholu. Dôvodom sú jeho údajné účinky na znižovanie úzkosti, podporu relaxácie a pokojnejšieho spánku. Tí, ktorí ho užívajú, si rozmiešajú práškovú formu mletého koreňa vo vode. „Pri konzumácii vysokého množstva môže byť pre pečeň škodlivý ako alkohol,“ upozorňuje. „Niektoré zdroje totiž uvádzajú, že koreň kava kava sa pôvodne žul a vypľúval, pretože enzýmy v slinách deaktivujú niektoré pečeňovo toxické zlúčeniny, ktoré obsahuje,“ dodala.

Týchto päť vitamínových doplnkov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

5. Vitamín A

Podľa Alsingovej je vitamín A životne dôležitou živinou, ktorá zohráva dôležitú úlohu pre zrak a imunitu a zároveň má antioxidačné vlastnosti. Napriek tomu by mal byť každý, kto ho užíva, opatrný a nepreháňať to s jeho množstvom. „Dávky vitamínu A v rámci odporúčanej dennej dávky (RDA),  sa nespájajú s poškodením pečene,“ hovorí Postonová. „Avšak dávky vyššie ako 100-násobok RDA môžu spôsobiť akútne poškodenie pečene. Nadmerné množstvo vitamínu A poškodzuje špecializované pečeňové bunky,“ uviedla ďalej.

Viac o téme: VitamínyChudnutiePečeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu