Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Finanční experti odhalili SEDEM pravidiel, ktoré mnohí nepoznajú: Vďaka nim ľahko ušetríte aj vy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Určite sa stretávate s odporúčaniami, ktoré sa týkajú financií a nastavenia osobného alebo rodinného rozpočtu. Ak sa nimi riadite, pravdepodobne ste zistili, že niektoré z nich fungujú perfektne, iné vôbec. A pokiaľ ste už všeličo skúšali a stále sa vám nedarí ušetriť, možno vám pomôžu rady odborníkov na financie.

Finanční odborníci zostavili sedem základných zásad, na ktoré by ste nemali zabúdať, ak chcete mať pod kontrolou vlastné peniaze. Ide o bežné úkony, ktorými sa riadia oni sami, a to od jednoduchých každodenných trikov až po dlhodobé tipy. Čo by ste teda mali vedieť o financiách?

Finanční experti odhalili SEDEM
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

1. Niekedy musíte minúť viac, aby ste viac ušetrili

„Nízka cena za mizerný výrobok je v skutočnosti príšerný obchod, pretože v konečnom dôsledku miniete viac na výmenu lacno vyrobených predmetov, ktoré sa ľahko pokazia,“ povedala odborníčka na spotrebiteľské financie a rozpočtovanie Andrea Worochová pre portál HuffPost. „Zamerajte sa na kvalitu a míňajte viac, ak to znamená, že to aj vydrží,“ dodala. Sama sa snaží ušetriť na kvalitnom tovare tým, že nakupuje značkový tovar z druhej ruky. V prípade veľkých položiek odporúča využiť výpredajové akcie v maloobchode a nakupovať sezónne položky na konci sezóny. Pred nákupom sa tiež môžete zapojiť do bezplatných vernostných programov a vyhľadať online kupóny.

Finanční experti odhalili SEDEM
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Nebuďte príliš prísni, pokiaľ ide o váš rozpočet

„Podrobný rozpočet vás síce udrží na ceste k splneniu vašich finančných cieľov, ale ak je príliš reštriktívny, môže sa vám v skutočnosti rýchlo vypomstiť kvôli vyhoreniu,“ vysvetľuje Worochová. „Pokiaľ sa pokúsite zmeniť všetky svoje výdavkové návyky zo dňa na deň, bude ťažké dodržiavať plán,“ upozornila. Namiesto toho navrhuje urobiť niekoľko malých zmien vo vašich výdavkových a sporiacich návykoch a stavať na nich až vtedy, keď sa stanú rutinou. Podľa jej slov je tiež dôležité, aby ste si v rozpočte vytvorili priestor na výdavky, ktoré sú pre vás dôležité. Ak je napríklad večera s priateľom alebo partnerom pre vás prioritou, ponechajte si ju v rozpočte. Nájdite si aj iné spôsoby, ako znížiť výdavky. Napríklad zrušte zbytočné predplatné alebo odpojte prístroje, aby ste znížili účty za energiu.

Finanční experti odhalili SEDEM
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

3. Dávajte si pozor na pohodlné spôsoby platby

„V súčasnosti je v našej spoločnosti mimoriadne jednoduché míňať peniaze bez toho, aby sme o tom premýšľali,“ pre HuffPost uviedla Anne Lesterová, autorka knihy Váš najlepší finančný život. „Môžete sa zaregistrovať na automatické obnovenie a keď vidíte niečo pekné na Instagrame, tak iba ťuknete a už ste to kúpili,“ vysvetlila. Príležitosť jednoduchého nakupovania však môže viesť k nevedomému míňaniu. Expertka namiesto toho radí spomaliť, aby ste si míňanie peňazí viac uvedomovali. Jednou z možností je zostavenie nákupného zoznamu, ktorý si robí vždy predtým, ako ide nakupovať do obchodu alebo online.

V prípade nákupov cez internet odporúča, aby ste si na túto činnosť vyhradili čas raz týždenne. Pri prezeraní zoznamu sa sami seba pýtajte: Potrebujem to naozaj? Existuje konkrétna situácia, kedy to použijem? Práve zostavenie zoznamu vám poskytne čas na premyslenie, či sa nákup oplatí. V prípade predplatného sa môže ľahko stať, že zabudnete na položky, ktoré sú nastavené na „automatické obnovenie.“ Lesterová odporúča, aby ste si pravidelne robili „čistku predplatného“ a skontrolovali všetky tieto nastavenia. Takto zistíte, ktoré nepoužívate a ktoré treba zrušiť.

Finanční experti odhalili SEDEM
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Nenechávajte peniaze na účte

„Mali by ste si zautomatizovať všetko, čo sa týka sporenia, aby ste nemuseli robiť vedomé rozhodnutie,“ radí Lesterová. „Ak to neurobíte, budete sa sami seba pýtať, čo by ste mohli s týmito peniazmi robiť. Často to skončí zle, pretože získavanie vecí je zábavnejšie ako sporenie,“ dodala. Michael Finke pôsobí ako profesor správy majetku na The American College of Financial Services a všetkým odporúča nastaviť si automatický prevod na sporiaci účet s vysokým výnosom. Ak napríklad dostanete výplatu na konci mesiaca, môžete si nastaviť prevod v prvý deň nasledujúceho mesiaca.

„Peniaze na bežnom účte môžu byť lákavé na míňanie,“ povedal pre HuffPost. „Pravidelné prevody na sporiaci účet s vysokým výnosom vám pomôžu vytvoriť núdzový fond bez toho, aby ste pociťovali bolesť z vypisovania šeku,“ dodal. Lesterová tiež radí nastaviť si automatický prevod peňazí na dôchodkový účet. Je ideálne založiť si individuálny dôchodkový účet. „Nevyužiť to je ako nechať na zemi stovky dolárov,“ vysvetlil Finke. „Aj keby ste ich po roku vybrali a zaplatili desaťpercentnú pokutu, stále je to pre vás oveľa lepšie,“ uviedol.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

5. Venujte pozornosť aj malým položkám 

Pri prezeraní výpisov z kreditnej karty je ľahké zamerať sa len na väčšie poplatky. V skutočnosti je však kľúčové sledovať aj menšie výdavky. „Nie každý podvodný poplatok je štvorciferná suma,“ uviedla odborníčka na osobné financie Sara Rathnerová zo spoločnosti NerdWallet pre HuffPost. „Zlodeji často testujú vašu kartu niekoľkými nákupmi v hodnote zopár dolárov,“ vysvetlila. Tieto položky sa dajú ľahko prehliadnuť a ak si ich nevšimnete, neskôr môžu nasledovať väčšie podvodné poplatky. Odborníčka radí, aby ste si každý mesiac kontrolovali výpisy z kreditných kariet. V prípade, že si všimnete niečo, čo nedokážete identifikovať, okamžite to nahláste spoločnosti vydávajúcej kreditné karty, a to aj vtedy, ak ide o zanedbateľnú čiastku.

Finanční experti odhalili SEDEM
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

6. Majte dva investičné účty

„Hoci väčšina mojich klientov má aspoň jeden dlhodobý investičný účet, odporúčam im, aby zvážili otvorenie ďalšieho investičného účtu na strednodobé ciele,“ hovorí certifikovaná finančná odborníčka Elaine Kingová, zakladateľka spoločnosti Family and Money Matters, pre HuffPost. Medzi strednodobé ciele môže patriť kúpa domu, zaplatenie vzdelania, nákup investičnej nehnuteľnosti alebo začiatok podnikania. „Pri rozdelení investičných účtov sa snažíme prispôsobiť alokáciu portfólia konkrétnym cieľom a časovému horizontu a v konečnom dôsledku vám ušetriť čas a peniaze,“ vysvetlila. Ak máte napríklad v krátkodobom pláne kúpu domu, „fond nehnuteľností“ by mal byť investovaný do krátkodobých aktív.

7. Neexistuje univerzálny prístup

„Osobné financie sú osobné a sezónne a mali by vychádzať z hodnôt a životných okolností,“ pre HuffPost hovorí zakladateľka The Frugal Feminista, Kara Stevensová, ktorá napísala knihu Heal Your Relationship With Money. Keď pochopíte, že priority iných ľudí nie sú rovnaké ako tie vaše, budete môcť lepšie identifikovať faktory, ktoré majú pre vás najväčší zmysel. Zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Sure Life Financial, Patrick Yono, odporúča, aby ste si pred vytvorením finančného plánu zmapovali, čo je pre vás dôležité.

Až keď budete mať konečný cieľ, potom môžete zistiť, ako zarobiť potrebné peniaze či aký typ investícií uskutočniť. Stevensová doplnila, že musíte byť flexibilný a reagovať na to, čo sa deje v každodennom živote a v širšom okolí, aby ste sa necítili zviazaní finančnými pravidlami. „Pokiaľ ide o peniaze, existuje veľa pravidiel, ale nesmiete cítiť tlak z toho, že ich všetky neochvejne dodržiavate,“ upozornila Rathnerová. „To najlepšie, čo si môžete do svojho osobného finančného plánu zabudovať, je flexibilita, vďaka ktorej môžete podľa potreby robiť zmeny,“ dodala.

Viac o téme: FinancieŠetrenieSporeniePeniaze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu