Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Tínedžerka svojou šikovnou technikou zabila viac ako 100 nacistov: Takúto odvahu nemali ani skúsení muži!

(Zdroj: X/creepydotorg/Profimedia)

LENINGRAD - Nemeckí vojaci pri konfiškácii dobytku udreli babičku Zinaidy Portmanovej. Táto udalosť viedla k tomu, že nacistov znenávidela. Neskôr prišla na techniku, ako sa ich zbaviť a zapísala sa tak do histórie ako jedna z najodvážnejších žien.

Z druhej svetovej vojny pochádza mnoho srdcervúcich príbehov. Osobnejšie príbehy však poskytujú jedinečný pohľad na to, čím si v tom období mnohí prešli. Príbeh Zinaidy Portnovej má mimoriadny význam. Niektorí ju dnes označujú za „Armádu jednej ženy“. Narodila sa v ruskom Leningrade vo februári 1926. Portnová mala celkom pekný život, aj keď bol dosť krátky. V roku 1941 bola žiačkou siedmej triedy 385. školy v ruskom meste. Neskôr odišla do domu svojej starej mamy vo Vitebskej oblasti. 

Nacistické Nemecko krátko nato napadlo Sovietsky zväz a incident s nacistickými jednotkami viedol k tomu, že Portnová nimi pohŕdala. Nemeckí vojaci pri konfiškácii dobytka udreli jej babičku, čo u dievčaťa vyvolalo nenávisť, informuje portál ATI. Portnová sa v roku 1942 zapojila do bieloruského hnutia odporu a začala roznášať sovietske propagandistické letáky v Nemcami okupovanom Bielorusku. Okrem toho zbierala a ukrývala zbrane pre sovietskych vojakov a podávala správy o pohybe nemeckých vojsk.

 

Vojnové úsilie sa tým však neskončilo, pretože Portnová sa začala učiť používať zbraň. Zúčastnila sa na pomerne riskantných sabotážnych akciách na pumpe, miestnej elektrárni a v tehelni. Tieto akcie sa skončili zabitím približne až 100 nemeckých vojakov počas druhej svetovej vojny. Portnová sa pomstila aj tým, že otrávila jedlo nemeckým vojakom, keď sa zamestnala ako pomocná kuchárka v Obo. Otrávila jedlo určené pre nacistickú posádku, ktorá tam bola umiestnená, ale bohužiaľ sa vďaka tomu stala okamžite podozrivou. 

Aby Portnová dokázala, že je nevinná, zjedla pred nacistami časť otráveného jedla. Keďže sa jej pred ich očami hneď nič nestalo, prepustili ju. Tínedžerka však nakoniec ochorela a v dôsledku konzumácie jedla silno zvracala. Keď sa nevrátila do práce, Nemci si uvedomili, že vinníkom bola ona a nakoniec ju našli. Rýchlo ju zajali, ale to rozhodne nebol koniec tohto príbehu. Počas vypočúvania Portnová odzbrojila nacistického detektíva a strelila ho do hlavy. Pri pokuse o útek popravila ďalších dvoch nacistov. Portnová sa pokúsila utiecť z komplexu a namierila si to priamo do lesa. Chytili ju pri brehu rieky. V roku 1944 ju popravili. Jej odvaha však dodnes mnohých fascinuje. 

Viac o téme: NacistiZinaida Portnova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu