Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

VIDEO cisárskeho rezu demonštruje, čo sa deje počas zákroku: Toto všetko musia lekári prerezať!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA – Na TikToku sa šíri video, ktoré ukazuje, čo sa deje počas pôrodu cisárskym rezom. Ľudí prekvapilo najmä to, ako autenticky zachytáva tento typ pôrodu. Viacero mamičiek priznalo, že napriek tomu, že cisársky rez absolvovali, netušili, čo lekári v skutočnosti robili.

Cisársky rez je závažná operácia, pri ktorej sa dieťa narodí rezom v bruchu a maternici, pričom rodička dostane spinálnu alebo epidurálnu anestéziu. To znamená, že je pri vedomí, ale spodná časť tela je znecitlivená, takže necíti bolesť. Britská Národná zdravotnícka služba (NHS) uvádza, že cisársky rez so sebou prináša viaceré riziká a zvyčajne sa vykonáva len vtedy, ak je to pre rodičku a jej dieťa najbezpečnejšia možnosť. Jedna z používateliek TikToku, ktorá zdieľa informácie o pôrode a tehotenstve, vysvetlila, čo sa vlastne deje počas cisárskeho rezu a použila na to rôzne farebné materiály. 

@mama_nurse_tina The one that started it all: the layers of a c-section! People are sometimes surprised to find out how much is actually involved in a c-section birth. And April is c-section awareness month…so many congratulations to all the parents who gave birth to their new babies by c-section and who crushed c-section recovery! #csection #csectiondelivery #givingbirth #csectionrecovery #birthtok #birthprep ♬ original sound - ✨Mama Nurse Tina✨

Povedala: „Tento rez sa zvyčajne robí horizontálne, hoci v prípade núdze ho možno urobiť aj vertikálne. Potom nájdete tukové tkanivo, inak známe ako tuková vrstva – tá sa tiež prereže vodorovne. Po tuku nasleduje fascia – je to pevné, vláknité spojivové tkanivo; nachádza sa po celom tele a reže sa horizontálne.“ Ďalej sa nachádzajú svaly, ktoré sa pri cisárskom reze zvyčajne nerozrezávajú, ale vertikálne rozťahujú. Potom príde rad na pobrušnica. Táto vrstva je priehľadná a dosť tenká. V podstate ide o blanu, ktorá vystiela brušnú dutinu a pri cisárskom reze sa rozrezáva vertikálne.

„Po tom všetkom nakoniec prídu k maternici, ale v ceste im stojí močový mechúr a nechcú riskovať možné poranenia. V skutočnosti ho odklonia pomocou ochranného zariadenia. Keď je to odstránené, môžu konečne prerezať maternicu,“ uviedla ďalej a dodala, že rez do maternice je obvykle horizontálny, v prípade núdze však môže byť aj vertikálny. Následne už vidno dieťa, pretože všetko, čo zostalo, je plodový vak. „Ten sa dá rozrezať, dá sa vytiahnuť, nezostáva v tele a neopravuje sa. V žiadnom prípade to nie je jednoduchá operácia a v skutočnosti existuje sedem vrstiev, aby ste sa dostali k svojmu dieťaťu,“ dodala TikTokerka.

VIDEO cisárskeho rezu demonštruje,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Video rýchlo získalo obrovské množstvo reakcií. Jedna z komentujúcich uviedla: „Tlieskam mamičkám po cisárskom reze, pretože si neviem predstaviť celý ten proces hojenia.“ Ďalšia mamička napísala: „Mne sa to podarilo. Ale chcete mi povedať, že toto všetko sa mi stalo za menej ako hodinu?“  Ďalšia používateľka sociálnej siete uviedla: „Robia to s vami pri vedomí. Asi by som to nezvládla.“ 

Viac o téme: PôrodCisársky rez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu