Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V trebišovskom múzeu ponúkajú takmer tisíc rôzne zdobených kraslíc

Zobraziť galériu (8)

TREBIŠOV - Na Zemplín už dorazila Veľká noc. Vo Vlastivednom múzeu v Trebišove vystavuje viac ako 30 autorov takmer tisíc veselých kraslíc. Najrôznejšími pestrofarebnými technikami ich zdobili aj celé rodiny!

Na súťažnej výstave Veľkonočnej krásy nechýbajú ani vajíčka s nitmi. „Je to veľmi náročná technika. Do vajec treba vyvŕtať dierky, a do tých sa vlepujú farebné nity. Nad jednou kraslicou tak presedím aj dve - tri hodiny,“ vraví Trebišovčanka Anna Strelcová, ktorá dokáže vyčariť aj kraslice s bavlnkou či korálikmi, no venuje sa aj prelamovaniu, tzv. madeire. Do tajov zdobenia už zaučila aj svoju vnučku Zuzanu Oláhovú (10), najmladšiu súťažiacu, ktorá kraslice omaľovala farbou na sklo. Majsterky svojho remesla na výrobu pestrofarebných kraslíc využili rôzne škrupiny - prepeličie, kuracie, kačacie, husacie, ba dokonca aj pštrosie. Niektoré z ich výtvorov, ktoré v Trebišove vystavujú do 24. apríla, si možno aj kúpiť. Stoja od 20 do 700 korún.
Zdobenie voskom
„Vajíčka vyfukujem injekčnou striekačkou. Po odmastení na škrupinky špendlíkom nanášam prepálený včelí vosk. Čím je tmavší, tým sú krajšie. Zdobenie potom kombinujem bielou voskovkou zmiešanou s parafínom,“ prezradila Eva Rabatinová z Trebišova, ktorá sa tejto tradícii venuje už 17 rokov. Vzory čerpá z vlastnej fantázie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu