Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Cirkus na spomienkovom podujatí! VIDEO Pod mohylou sa strhla bitka o transparent

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Počas spomienkového podujatia pri príležitostí 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika na Mohyle M. R. Štefánika nad obcou Brezová pod Bradlom v okrese Myjava došlo k incidentu. Medzi návštevníkmi sa strhla bitka o transparent.

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy. Spolu s talianskymi letcami je pochovaný na mohyle na vrchu Bradlo, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. A práve na tomto mieste došlo v sobotu k incidentu počas spomienkového podujatia medzi návštevníkmi.

Cirkus na spomienkovom podujatí!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Návštevníci, ktorí mali na sebe tričká s nápisom "My vás mafii nepredáme", držali slovenské vlajky a transparent s nápisom "Fico, Pellegrini, Danko, ste hanbou Slovenska," o ktorý sa strhla bitka a hádka. Zasiahnuť musela aj polícia. Pri niektorých rečníkoch potom aj ľudia pískali.

Pod mohylou M. R. Štefánika sa strhla bitka o transparent (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)
Cirkus na spomienkovom podujatí!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Na Bradle si uctili pamiatku tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Na pietnej spomienke pri mohyle sa zúčastnili stovky ľudí, vrátane predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho.

Na Bradle si uctili pamiatku tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Fico vo svojom príhovore podčiarkol, že základný kameň mohyly na Bradle bol položený pred 100 rokmi. "Naše politické slovenské more je také rozčerené, že potrebujeme maják. Potrebujeme mohylu, o ktorú sa môžeme v týchto ťažkých situáciách oprieť, naberať tu sebavedomie," zdôraznil. Poukázal na to, že aj v čase, keď bol Štefánik v zahraničí, v myšlienkach mal stále Slovensko a spoločný štát s Českom. "Oprávnene ho môžeme považovať za najväčšieho Slováka všetkých čias," podotkol Fico.

Cirkus na spomienkovom podujatí!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Zvolený prezident Peter Pellegrini upriamil pozornosť na politický, vzdelanostný, strategický a diplomatický rozmer Štefánika. "Odkaz Štefánika je jasný. Vždy si hrdo bráňme a presadzujme náš národnoštátny záujem tak, aby to nemusel za nás robiť niekto iný. Pretože iba tak si budujeme rešpekt a vážnosť u partnerov vo svete," povedal. Rozdelená spoločnosť, bojujúca sama proti sebe, nemá podľa Pellegriniho šancu držať krok so svetom.

Cirkus na spomienkovom podujatí!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

S príhovormi vystúpili aj podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD), veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Rudolf Jindrák, veľvyslanec Francúzska Pascal Le Deunff a veľvyslankyňa Talianska Catherine Flumiani. Duchovné slovo predniesol generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Ivan Eľko. Prítomných na začiatku pietnej spomienky privítal primátor Brezovej pod Bradlom Jaroslav Ciran.

Viac o téme: Transparenty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu