Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Kamenický po kritike ustúpil: Kontroverzný zákon o dani z cukru prejde zmenami! TIETO nápoje drahšie nebudú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, Thinkstock)

BRATISLAVA – Kontroverzný zákon o dani zo sladených nápojov, ktorý sa už vo svojich začiatkoch stretol s ostrou kritikou, prejde zmenami. Jeho strojca, rezort financií, vyjde v ústrety podnikateľom a spotrebiteľom a urobí v návrhu niekoľko zmien.

Ladislav Kamenický po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Ministerstvo financií po novom navrhuje, aby novej dani zo sladených nealkoholických nápojov nepodliehali sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a nápoje na rastlinnej báze. Práve tento bod bol predmetom ostrej kritiky zákona. To však nie je všetko. „Návrh ministerstva tiež vypúšťa zavedenie dane na koncentrované balené látky, ktoré majú charakter liečiva, a ktoré sa predávajú napríklad v lekárňach a rovnako, aby sa daň nevzťahovala na výživové doplnky, ako napríklad voľnopredajné šumivé vitamínové tablety, či proteínové nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami,“ avizovali.

„Ministerstvo financií už od začiatku legislatívneho procesu deklarovalo, že je otvorené konštruktívnym a odborným diskusiám a upozorňovalo, že v prípade relevantných návrhov je pripravené o nich hovoriť. Rovnako to zdôrazňoval aj minister financií SR Ladislav Kamenický. MF SR však naďalej odmieta zneužívanie tejto témy na politické účely a vopred upozorňuje na možné ´privlastňovanie si´ výsledku rokovaní niektorými politickými stranami,“ uviedol rezort.

Kamenický po kritike ustúpil:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zmeny prišlo po ukončení medzirezortného pripomienkového konania ako aj rokovaní so zástupcami výrobcov a predajcov.

Pôvodný návrh zákona plánoval od januára 2025 zdaniť sladené nealkoholické nápoje bez ohľadu na typ alebo množstvo použitého sladidla. Vzťahovať sa to malo na jogurtové, mliečne a proteínové nápoje, rastlinné alternatívy k mlieku, ochutené minerálne vody, kolové a energetické nápoje, džúsy či radlery. Zákon kritizovala nie len časť opozície ale aj Inštitút moderného spotrebiteľa a upozorňovali na to, že „jogurtové nápoje nie sú cola.“ Opozičná SaS podala proti dani zo sladených nápojov hromadnú pripomienku. " „Dúfam, že rezort financií jeho prísľub dodrží, no keď bude zákon zverejnený, pozorne si ho prečítame. Pre športovcov to je ale výrazný úspech a práve toto je naša práca. Mala by to byť ale práca ministra športu, ktorý by mal športovcov ochraňovať a postaviť sa za nich,“ povedal po avizovaní zmien predseda SaS Branislav Gröhling.

Podľa tímlídra SaS pre verejné financie Mariána Viskupiča stále platí, že najlepšia daň je taká, ktorá neexistuje a nikdy nevznikne. „Nie sme spokojní, že rezort financií neprijal všetky naše pripomienky, ale je dobré, že návrh bude prerokovaný v štandardnom legislatívnom procese a budú vyradené rastlinné mlieka, nápoje pre športovcov aj jogurtové nápoje. Keď náhodou rezort jeho prísľub nedodrží, budeme v národnej rade naďalej pokračovať v našej snahe návrh zlepšiť,“ povedal s tým, že opäť navrhneme, aby sa o návrhu vôbec nerokovalo. 

Výhrady má aj INESS

Zmeny víza aj INESS. Aj oni však majú voči dani ako takej výhrady.  "Po výraznom tlaku, ku ktorému sme prispeli štúdiou Sladké daňové pokušenie, komunikáciou na sociálnych médiach, ale aj argumentáciou pri stretnutiach s predstaviteľmi ministerstva, bude mať daň z cukru a sladidiel nižší rozsah. No i naďalej tvrdíme, že hlavným účelom tejto dane je zvyšovať daňové príjmy v čase, keď treba hlavne dostať pod kontrolu výdavky. Ideálnym výsledkom by bolo nezaviesť ju vôbec," uviedli. 

Viac o téme: Ladislav KamenickýDaň zo sladených nápojovMinisterstvo financcií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu