Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Vláda zasadala na výjazdovom rokovaní v Handlovej: Schválila tieto návrhy

Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej Zobraziť galériu (3)
Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej (Zdroj: SITA/Radovan Stoklasa)

HANDLOVÁ - Na vykonávanie funkcie v dozornej rade či predstavenstve spoločnosti s majetkovou účasťou štátu bude potrebné minimálne vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Vyplýva to zo zmeny pravidiel výberu zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu, ktoré vláda schválila v stredu na svojom výjazdovom rokovaní.

"Predloženým návrhom sa rozširujú možnosti zastúpenia v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu a súčasne sa uprednostňuje vecný prístup k podmienkam členstva v dozornej rade a v predstavenstve pred formálnym prístupom. Navrhuje sa, aby podmienka vzdelania bola stanovená na úroveň najmenej vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. To umožní, aby každý akcionár stanovil podmienku vzdelania podľa vlastnej predstavy a potreby príslušnej spoločnosti, a to na požadovanú úroveň alebo aj na vyššiu," uvádza sa v predkladacej správe k materiálu, ktorý predložilo ministerstvo hospodárstva.

Zástupcovia štátu v dozornej rade a predstavenstve spoločnosti s majetkovou účasťou štátu musia byť podľa stanovených pravidiel bezúhonní a spôsobilí na právne úkony a mať minimálne vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Takisto musia ovládať anglický jazyk, preukázať prax v riadiacich funkciách v dĺžke najmenej 5 rokov, byť dôveryhodní a odborne spôsobilí.

EU Poultry dostane stimul 4 mil. eur na prevádzkareň v Bošanoch

Spoločnosť EU Poultry plánuje v Bošanoch (štvrť Veľké Bošany) v okrese Partizánske zriadenie novej prevádzkarne priemyselnej výroby zameranej na výrobu hotových jedál z hydinového mäsa. Na investíciu vo výške takmer 48 miliónov eur dostane firma od štátu investičný stimul štyri milióny eur vo forme úľavy na dani z príjmu. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý v stredu schválila vláda.

"V priamej súvislosti s investičným zámerom prijímateľ plánuje vytvoriť 318 nových pracovných miest do konca roku 2029," spresnilo Ministerstvo hospodárstva SR v schválenom materiáli.

Spoločníkmi EU Poultry sú bratislavská spoločnosť WE Trade a fyzická osoba Dmytro Borodavka. Ten už v minulosti realizoval podnikateľské aktivity v potravinárskom sektore na Ukrajine a v strednej Ázii. Z dôvodu geopolitického vývoja sa po roku 2014 rozhodol zmeniť podnikateľské plány a od roku 2016 pôsobí na Slovensku. Aj v budúcnosti plánuje pokračovať v rozvoji najmä svojich slovenských obchodných aktivít. EU Poultry po počiatočnom obchodovaní s výrobkami z hydinového mäsa začal sám spracovávať hydinové mäso v závode v Horných Salibách neďaleko Galanty.

V rámci národnej stratégie budú vykonané rozpočtové opatrenia pre SAV

Akčný plán Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií bude aktualizovaný pre efektívnejšiu realizáciu. Do implementácie opatrení budú zapojené ďalšie spolupracujúce subjekty a taktiež budú vykonané rozpočtové opatrenia pre Slovenskú akadémiu vied (SAV). Vyplýva to z materiálu vicepremiéra pre eurofondy a plán obnovy Petra Kmeca (Hlas-SD), ktorý v stredu schválila vláda.

"Doplnenie spolupracujúcich subjektov je nevyhnutné, aby im mohol úrad podpredsedu vlády cez zmluvu alebo dohody o spolupráci delegovať časť najmä tzv. agentúrnych úloh, na ktoré
úrad nie je personálne ani kompetenčne vybavený,"
vyplýva z predkladacej správy.

Povolenie prekročenia limitu výdavkov v kapitole SAV predkladateľ požaduje z dôvodu, že úrad podpredsedu vlády nemá zákonnú právomoc poskytovať jej priamu dotáciu. Taktiež nemá možnosť uzatvoriť dohodu o spolupráci, keďže SAV nie je ústredný orgán štátnej správy.

SAV tak má podľa návrhu zaviesť viacero zmien v inštitucionálnom financovaní. Na základe odporúčaní medzinárodnej akreditácie SAV sa časť alokácie vyčlení na podporu strategických priorít a rozvoj jej infraštruktúry. Taktiež má uzavrieť so zriaďovanými verejnými výskumnými inštitúciami výkonnostné zmluvy. Inštitúcie budú odmeňovať za posun v kvantitatívnych a kvalitatívnych ukazovateľoch.

Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj EK

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii (EK). Inak by hrozilo nevyplatenie časti peňazí z plánu obnovy. Uviedol to v stredu pred výjazdovým rokovaním vlády v Handlovej minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) s tým, že v oboch prípadoch bude mesačná penalizácia 0,5 %.

"Vyhoveli sme tak dvom veciam. Po prvé to bola veľká požiadavka zamestnávateľov, pretože práve ten druh predčasného dôchodku spôsoboval obrovské masy odchodov zamestnancov. To spôsobovalo zamestnávateľom obrovské problémy, najmä v oblasti dopravy. Vieme dobre, že niektoré linky už boli doslova rušené," uviedol Tomáš s tým, že okrem zrovnoprávnenia sa odchod po 40 rokoch naviazal na automat, čo znamená, že sa bude postupne zvyšovať.

Erik Tomáš a Richard Raši
Zobraziť galériu (3)
Erik Tomáš a Richard Raši  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa )

Podotkol, že nárast predčasných dôchodkov bol oproti roku 2022 o 200 % a takmer 80 % z nich išlo na predčasný dôchodok na základe výhodnejšieho dôchodku. Dodal, že po prvej vlne masívnych odchodov očakáva ešte druhú vlnu koncom tohto roka. "Takže to minimálne obmedzí počet odchádzajúcich zamestnancov, ale s tým, že stále to pre mnohých ešte môže byť výhodné," doplnil.

Takisto sa tým podľa Tomáša vyhovelo aj požiadavke EK, keďže vyžadovala prijatie opatrenia, ktoré bude garantovať udržateľnosť dôchodkového systému. V opačnom prípade by hrozilo, že nebude vyplatená časť peňazí z plánu obnovy. "Po našom kroku a po kroku Ministerstva financií SR, ktoré upravilo výdavkové limity, už nič Slovensku nehrozí a v najbližších týždňoch očakávame vyplatenie štvrtej platby z plánu obnovy vo výške 930 miliónov eur," objasnil.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (3)
Erik Tomáš  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Rovnako uviedol, že sa začali diskusie o reálnom dôchodkovom strope, ktorý by mal závisieť od náročnosti povolania. "Pretože je evidentné, že je inak opotrebovaný človek, ktorý pracuje manuálne, než ten, ktorý sedí v kancelárii," uzavrel šéf rezortu práce.

Sociálna poisťovňa v piatok (10. 5.) upozornila, že po novom sa vek predčasného starobného dôchodku určí ako rozdiel všeobecného dôchodkového veku nezníženého za výchovu detí pre konkrétny ročník narodenia a čísla 23. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení.

Dôchodky, ktoré poisťovňa schváli po 14. máji 2024, sa budú znižovať bez ohľadu na počet odpracovaných rokov o 0,5 % za každých začatých 30 dní, ktoré poistencovi zostávajú do dovŕšenia bežného dôchodkového veku. Doteraz bolo toto krátenie rozdielne, o 0,3 % alebo 0,5 % v závislosti od toho, či poistenec získal alebo nezískal potrebný počet odpracovaných rokov.

Zníženie podpôr za oneskorenú žiadosť sa v roku 2024 uplatňovať nebude

Sankcia - zníženie priamych podpôr (o 1 % za každý aj začatý pracovný deň omeškania) za oneskorené predloženie jednotnej žiadosti sa voči farmárom v tomto roku uplatňovať nebude. Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) o pravidlách predkladania žiadostí a znižovania priamych podpôr, ktorý v stredu na svojom výjazdovom rokovaní v Handlovej schválil vládny kabinet.

"V rámci kampane 2024 bola prvýkrát zavedená podmienka podávania jednotných žiadostí elektronicky cez elektronické služby (www.slovensko.sk), a to aj pre fyzické osoby nepodnikateľov, pričom fyzické osoby nepodnikatelia (približne 8400 žiadateľov) predstavovali v kampani 2023 najväčšie zastúpenie na priame podpory. Výrazné zvýšenie počtu podávania žiadostí malo za následok technické výpadky systému Geopriestorová žiadosť o podporu (GSAA), a teda cieľom návrhu nariadenia vlády je reflektovať na tieto výpadky a modifikovať tak potenciálny dosah na žiadateľa," priblížil agrorezort.

Z uvedených dôvodov Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predkladá návrh nariadenia vlády spočívajúci v tom, že sankcia - zníženie podpôr za oneskorené predloženie jednotnej žiadosti sa v roku 2024 uplatňovať nebude.

Na projekty v mestách a obciach hornej Nitry schválila takmer 2 milióny eur

Na konkrétne verejnoprospešné projekty, ktoré majú zlepšiť životné podmienky v mestách a obciach okresov Prievidza a Partizánske, vyčlení vláda 1.971.207 eur, 230.000 eur poskytne i na opravu havarijného stavu budovy pavilónu opíc v zoologickej záhrade v Bojniciach. Ďalšie desiatky miliónov alokuje v súvislosti s akčným plánom transformácie uhoľného regiónu horná Nitra. Kabinet opatrenia schválil na stredajšom výjazdovom rokovaní v Handlovej.

Viac o téme: VládaVýjazdové rokovanieSchválené návrhy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu