Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Potlesk zažije už iba v nebi: Zomrel spisovateľ, rozprávkar a dramatik Ján Uličiansky

Ján Uličiansky
Ján Uličiansky (Zdroj: FB/Ján Uličiansky)

BRATISLAVA - Verejnosť s hlbokým zármutkom prijala správu o úmrtí spisovateľa, dramatika, dramaturga, režiséra, vysokoškolského pedagóga a člena Rady RTVS Jána Uličianskeho.

Ján ULIČIANSKY sa narodil 29. októbra 1955 v Bratislave. Vyštudoval dramaturgiu a réžiu bábkového divadla na DAMU v Prahe (1975 – 1979). Sedem rokov sa profesionálne venoval réžii v Bábkovom divadle v Košiciach. Neskôr bol celé desaťročia pevnou súčasťou rozhlasového vysielania. V rokoch 1988 – 2008 bol šéfdramaturgom Hlavnej redakcie pre deti a mládež v Slovenskom rozhlase v Bratislave a bol tiež zakladateľom festivalu rozhlasovej tvorby pre deti a mládež Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase, rozhlas v knihe. Od roku 1991 pôsobil ako vysokoškolský pedagóg, profesor na VŠMU v Bratislave a ako organizátor knižnej tvorby pre deti. Po krátkej spolupráci s televíziou Markíza (2007) pôsobil v rokoch 2012 – 2018 na Odbore výskumu programu a vývoja formátov RTVS. Bol prezidentom slovenskej sekcie IBBY. V roku 2010 sa dostal na listinu nominovaných spisovateľov na Cenu H. Ch. Andersena.

Napísal množstvo detských kníh, rozhlasových a bábkových rozprávok pre deti. Viaceré jeho knihy pre deti boli preložené do češtiny, taliančiny, francúzštiny, ruštiny, nemčiny, litovčiny či angličtiny. Na báze jeho rozprávok vznikli aj televízne seriály Snehuliacke rozprávky, Máme Emu, Hrdinovia siedmich morí. Bol autorom námetu a kreatívnym producentom detského zábavno-vzdelávacieho programu Trpaslíci, vysielaného v RTVS. Do slovenskej dramatickej tvorby sa však zapísal aj ako autor hier pre dospelých.

V televíznom vysielaní si osobnosť Jána Uličianskeho pripomenie Dvojka v sobotu 4. mája podvečer o 16.55 televíznym filmom Obrus s monogramom a o 18.20 v portréte Ako ich nepoznáme.

Rádio Devín si Jána Uličianskeho pripomenie v piatok 3. mája o 21.00 v rozhlasovej hre Ústa pravdy. V sobotu 4. mája o 9.00 uvedie Rádio Devín rozprávkovú hru Oriešková rozprávka a o 12.00 rozhlasovú hru Čakanie na Nežnú: Kľúče.

V nedeľu 5. mája na jeho počesť odvysiela o 9.00 rozprávkovú hru Čarovná chvíľa a o 15.00 Dotyky Nežnej: Aréna Verona.

V stredu 8. mája o 20.30 zaznie jeho rozhlasový muzikál Potlesk.

Rádio Regina si osobnosť Jána Uličianskeho pripomenie v nedeľu 5. mája o 17.05 prostredníctvom rozhlasovej hry pre mládež Grécky cyklus.

Viac o téme: Ján Uličiansky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu