Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šokujúce priznanie: Minister obrany odhalil slabé stránky kremeľskej armády

Ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ruský minister obrany Sergej Šojgu (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Málokedy sa stáva, že Vladimír Putin a jeho kremeľský aparát verejne priznávajú slabosti a straty vo vlastných radoch. O to prekvapujúcejšie je, že ruský minister obrany Sergej Šojgu teraz otvorene hovoril o problémoch s ruskou letnou ofenzívou. To, čo povedal, sa pravdepodobne nepáčilo šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi.

Sergej Šojgu je ruským ministrom obrany od roku 2012. V tejto pozícii je lojálny ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a stopercentne stojí za útočnou vojnou proti susednej Ukrajine. V súčasnosti sa však ruský minister obrany dopustil nezvyčajnej chyby: pred plánovanou ruskou letnou ofenzívou Šojgu otvorene odhalil slabé miesta v ruskej armáde.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 799 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Rusko potrebuje viac a lepších zbraní pre letnú ofenzívu v roku 2024

Ako informuje spravodajský portál „Newsweek“, ruský minister obrany uviedol: „Pre udržanie požadovaného tempa ofenzívy a zabezpečenie budovania bojovej sily skupín vojsk pre ďalšie akcie je potrebné zvýšiť objem a kvalitu zbraní dodávaných vojakom a navýšiť vojenskú techniku." To znamená: Ak chce Rusko úspešne uskutočniť svoju letnú ofenzívu v roku 2024, kremeľská armáda potrebuje nielen viac zbraní, ale aj lepšie zbrane. Počet a kvalita zbraní, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, zjavne nie sú dostatočné.

Prečo je to dôležité: Po tom, čo sa jednotkám Vladimira Putina nedávno podarilo dobyť niekoľko miest na Ukrajine, experti sa teraz obávajú veľkej letnej ofenzívy, ktorá sa má začať koncom mája. Podľa toho Vladimír Putin údajne plánuje cezhraničný útok až so 40-tisíc ruskými vojakmi. Podľa západných analytikov momentálne nie je jasné, či Rusko pripravuje letnú ofenzívu v Donecku, alebo či Vladimir Putin zameria svoju pozornosť severnejšie na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov.

Americkí experti varujú pred Putinovým útokom na mesto Časov Jar

Ukrajina nedávno varovala, že Vladimir Putin by sa mohol zamerať na mesto Časov Jar, západne od východného mesta Bachmut kontrolovaného Ruskom. Think tank "Institute for the Study of War" so sídlom vo Washingtone uviedol, že dobytie mesta Časov Jar poskytne Rusku odrazový mostík k útoku na sériu ukrajinských miest známych ako "pevnostné mestá", ktoré tvoria chrbticu obrany Kyjeva.

Vladimir Putin zvyšuje financovanie obranného priemyslu a chváli sa pol miliónom nových pracovných miest

S cieľom zraziť Ukrajinu na kolená sa Vladimir Putin nedávno čoraz častejšie zameriaval na kyjevský obranný priemysel útokmi na veľké vzdialenosti. Medzitým Rusko zvýšilo financie vlastného obranného priemyslu a opäť zvýšilo vojenské výdavky. Začiatkom februára Vladimir Putin uviedol, že zvýšené investície do obranného priemyslu vytvorili za posledných 18 mesiacov viac ako pol milióna pracovných miest.

Viac o téme: ArmádaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu