Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Záhadný objekt na oblohe vyvolal paniku u Slovákov: Takto ho zachytili fotoaparátmi, o čo v skutočnosti išlo?

Na fotografiách polárnej žiary zachytili Slováci aj záhadný lietajúci objekt
Na fotografiách polárnej žiary zachytili Slováci aj záhadný lietajúci objekt (Zdroj: Facebook/Severe Weather Slovakia o.z.)

KOŠICE – Vo večerných hodinách zo štvrtka na piatok mali Slováci možnosť pozorovať polárnu žiaru. Najviac viditeľná bola na severe a východe Slovenska z dôvodu geomagnetickej búrky s intenzitou G2, ktorá rozrušila geomagnetické pole Zeme. Na oblohe sa však popri polárnej žiare objavil záhadný objekt svetlej farby, ktorý u mnohých Slovákov vyvolal pochybnosti o jeho pôvode.

Polárnu žiaru mohli pozorovať predovšetkým obyvatelia Škandinávskych krajín, ale aj obyvatelia v okolí Baltského mora. Hoci na našom území bola pomerne malá šanca túto žiaru spozorovať, napriek tomu sa niektorým Slovákom podarilo zachytiť pozoruhodný jav spolu so záhadným úkazom.

SNM by chcelo ukončiť rekonštrukciu Špišského hradu do roku 2028 (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

To čo nie je viditeľné ľudským okom, dokážu zachytiť fotografie nočnej oblohy a objektív fotoaparátu. Najlepšie podmienky na zachytenie polárnej žiari boli na vyvýšených miestach na severe a východe Slovenska, no fotografiami polárnej žiary sa pochválili aj zo susedného Brna.

Pozornosť Slovákov ale ešte väčšmi upútal záhadný objekt na oblohe. Aj keď niektorí začali polemizovať či nejde o mimozemský objekt, odborníci pomerne jasne vysvetlili pôvod bieleho, jasne osvetleného objektu. Išlo o Falcon 9, americkú raketu súkromnej spoločnosti Space X. Tá štartovala z komplexu Space Launch 40 na Floride 2. mája spolu s 23 satelitmi Starlink na obežnú dráhu Zeme. Jej prvý stupeň pristál krátko po štarte, no druhý stupeň pokračoval v orbite okolo Zeme a prechádzal priamo nad naším územím.

Viac o téme: Polárna žiaraSlovenskoFalcon 9Lietajúci objekt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu