Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

MIMORIADNY ONLINE Izrael spustil útoky v Pásme Gazy: Úrady hlása zabitie dvoch lekárov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/(AP Photo/Leo Correa)

GAZA - Izrael v nedeľu spustil útoky v Pásme Gazy po tom, ako nariadil ďalšiu evakuáciu pre ľudí v meste Rafah na juhu tejto enklávy. Regionálne úrady hlásia zabitie dvoch lekárov. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

archívne video

Hovorca IDF vysvetľuje kroky, ktoré podnikajú, aby pomohli medzinárodným organizáciám distribuovať humanitárnu pomoc civilistom v Gaze. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)


ONLINE

19:36 Izraelská armáda v nedeľu oznámila, že v koordinácii s USA otvorila nový hraničný priechod do pásma Gazy určený pre prísun humanitárnej pomoci. TASR o tom informuje ma základe správ agentúry Reuters a denníka Times of Israel.

14:45 Britský zákaz predaja zbraní Izraelu by len posilnil hnutie Hamas, uviedol v nedeľu britský minister zahraničných vecí David Cameron vo vysielaní stanice BBC, informuje TASR. "Ak by sme dnes jednoducho oznámili, že zmeníme náš postoj týkajúci sa vývozu zbraní, posilnilo by to Hamas a znížilo by to pravdepodobnosť dosiahnutia dohody o (prepustení) rukojemníkov," povedal Cameron.

14:15 Na 35.034 stúpol počet obetí vojny v Pásme Gazy, ktorá trvá už viac ako sedem mesiacov. Uviedlo to v nedeľu tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom. Väčšina z obetí boli civilisti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

11:08 Tri osoby utrpeli zranenia v noci na nedeľu pri raketovom útoku z Pásma Gazy na mesto Aškelon na juhu Izraela. Terčom útoku bol v sobotu aj hraničný priechod Kerem Šalom.Raketa vypálená z Pásma Gazy zasiahla obytný dom v Aškelone, ktorý sa nachádza približne 13 kilometrov od severnej časti Pásma Gazy.

10:56 Generálny tajomník OSN António Guterres v nedeľu žiadal okamžité zastavenie vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy, prepustenie rukojemníkov a navýšenie humanitárnej pomoci to tejto palestínskej enklávy.

Antonio Guterres
Zobraziť galériu (3)
Antonio Guterres  (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

7:46 Izrael v nedeľu spustil útoky v Pásme Gazy po tom, ako nariadil ďalšiu evakuáciu pre ľudí v meste Rafah na juhu tejto enklávy. Regionálne úrady hlásia zabitie dvoch lekárov. Úrad civilnej obrany v Pásme Gazy uviedol, že dvaja lekári prišli o život v nedeľu v meste Dajr al-Balah v centrálnej časti Pásma Gazy. Izraelská armáda na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovala. Spravodajcovia AFP hlásili v okolí mesta Gaza intenzívne zrážky a ťažkú paľbu z izraelských helikoptér.

6:12 V centrálnej časti Pásma Gazy bola otvorená nová poľná nemocnica prevádzkovaná mimovládnou organizáciou International Medical Corp. Vyplýva to zo sobotného vyhlásenia izraelskej armády (IDF).

6:03 Izraelské evakuačné rozkazy vydané palestínskym civilistom uviaznutým v meste Rafah na juhu Pásma Gazy sú neprijateľné. V sobotu to na sociálnej platforme X uviedol predseda Európskej rady Charles Michel.

Prímerie v Pásme Gazy môže byť podľa Bidena už zajtra, ak Hamas prepustí zajatcov

 "Ak by Hamas prepustil zajatcov, prímerie by mohlo nastať už zajtra. Izrael tvrdí, že je to na Hamase, ak by to chceli urobiť, môžeme to ukončiť zajtra. A zajtra by sa začalo aj prímerie," vyhlásil v sobotu Biden.Doterajšie rokovania Hamasu a Izraela neviedli k dohode, ktorá by umožnila zastavenie bojov. Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v piatok uviedol, že rokovania sú na mŕtvom bode a vyjadril poľutovanie nad tým, že ich najnovšie kolo v Káhire sa skončilo neúspechom.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Stephanie Scarbrough)

Izrael a Hamas spolu nevyjednávajú priamo, ale prostredníctvom zástupcov Egypta, Kataru a USA. Egypt a Spojené štáty sa teraz chcú pokúsiť presvedčiť obe znepriatelené strany, aby boli otvorenejšie kompromisu.Pri útoku Hamasu 7. októbra 2023 zahynulo 1170 Izraelčanov a cudzincov, väčšinou civilistov. Židovský štát v rámci odvetnej vojenskej kampane zabil už 35.000 ľudí - väčšinou žien a detí, vyplýva zo štatistík gazských úradov.

Viac o téme: VojnaIránIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu