Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Experti zistili, prečo je studené pivo chutnejšie ako teplé: Pri TEJTO teplote chutí najlepšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ČÍNA – Pravdepodobne nenájdete nikoho, kto by viac obľuboval teplé pivo než to studené. Ako najnovšie zistili vedci, nejde len o otázku osvieženia – za touto preferenciou sa skrýva hotová chémia. Vo svojej štúdii objasnili, prečo je studené pivo chutnejšie ako to teplé.

Podľa štúdie, ktorá bola nedávno publikovaná vo vedeckom časopise Matter, pivo skutočne chutí lepšie, keď sa podáva ľadovo vychladené. Vedci z Čínskej akadémie vied zistili, že alkoholické nápoje chutia viac-menej ako etanol pri rôznych teplotách. Teplota kvapaliny mení spôsob, akým sa tvorí voda a etanol (alebo alkohol), čím sa na molekulárnej úrovni vytvárajú zhluky v tvare reťaze alebo pyramídy, čo zase ovplyvňuje chuť nápoja. Pri nízkych koncentráciách alkohol vytvára okolo molekúl vody viac pyramídových štruktúr. Pri vyšších koncentráciách sa alkohol začne usporiadať do reťazca.

Experti zistili, prečo je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Konkrétne došlo k výraznému nárastu reťazcovitých štruktúr v nápojoch s 5% až 11% alkoholom, keď sa podávali pri teplote 5 stupňov Celzia. Svetlé pivá majú zvyčajne medzi 4% a 5% alkoholu, zatiaľ čo bežné pivá majú medzi 5% a 6%. Remeselné pivá zvyčajne obsahujú od 6 % do 10 %. „Pri nízkej teplote sa koncentrácia štvorstenných (pyramídových) zhlukov znižuje,“ uviedol vo vyhlásení vedúci autor štúdie Lei Jiang. „To je dôvod, prečo pijeme studené pivo,“ dodal.

Vedci tiež testovali prastaré mantry, ktoré používajú ľudia po celé desaťročia – či konzumácia tvrdého alkoholu pred konzumáciou piva zmierni príznaky alkoholovej opice. Ako sa však ukázalo, poradie konzumácie rôznych druhov alkoholu nezastaví opicu. „Jediné vypitie alkoholu stačí na to, aby to u niektorých ľudí vyvolalo opicu, zatiaľ čo iní môžu piť veľa a opici úplne uniknúť,“ povedala Sandra Arévalová, hovorkyňa Akadémie výživy a dietetiky, ktorá nebola zapojená do štúdie.

Experti zistili, prečo je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vo všeobecnosti sa odborníci zhodujú v tom, že intenzita alkoholovej opice je určená skôr objemom nápojov, ktoré človek vypije, a rýchlosťou, akou ich konzumuje. Bez ohľadu na to, ako dobre chutí ľadovo vychladené pivo, alkohol môže spôsobiť dehydratáciu, zlý spánok, bolesti hlavy, búšenie srdca, žalúdočné problémy, nevoľnosť a vracanie, ako aj zápaly pečene, pankreasu, mozgu, gastrointestinálneho traktu a iných orgánov. Je preto dôležité konzumovať pivo, ako aj iné alkoholické nápoje, s mierou.

Viac o téme: PivoAlkoholTeplota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu