Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

TOTÁLNY chaos a zlyhanie štátu pri ochrane obyvateľov! Slovensko nemá úkryty ani zásoby, môžeme sa len modliť

Priestory krytu civilnej ochrany na ulici Kukučínova v Žiline Zobraziť galériu (3)
Priestory krytu civilnej ochrany na ulici Kukučínova v Žiline (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - V prípade, že by sa Slovensko dostalo do vojnového konfliktu, bolo by na tom v mnohých ohľadoch zrejme horšie, ako napadnutá Ukrajina. Oblasť civilnej ochrany a krízového riadenia nebola prioritou žiadnej z doterajších vlád, čo spôsobilo jej výraznú stagnáciu a úpadok. Na výrazné nedostatky v systéme krízového riadenia štátu upozornil Najvyšší kontrolný úrad SR.

archívne video

Prezidentka Čaputová počas poplachu v kryte hotela (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Pandémia COVID-19, energetická kríza, vojna v susednej krajine a s tým spojená migračná vlna odhalili výrazné nedostatky nášho súčasného systému krízového riadenia štátu. O zisteniach z kontroly riadenia v rokoch 2020 až 2022 informoval NKÚ aj troch najvyšších ústavných činiteľov. Zodpovedné inštitúcie úrad vyzýva na prijatie nového modelu krízového riadenia štátu počas krízových či mimoriadnych situácií.

Nemáme zabezpečený systém úkrytov ani dostatočné zásoby

"Slovensko má síce výraznú časť územia pokrytú elektronickými sirénami (cca 80 percent), ale nemá zabezpečený funkčný systém úkrytov a nemá vytvorenú ani dostatočnú zásobu základných prostriedkov na ochranu obyvateľov. Funkčná využiteľnosť materiálov zo skladov civilnej ochrany je v prípade vzniku mimoriadnej situácie prakticky nulová," skonštatoval predseda NKÚ SR Ľubomír Andrassy.

Úrad konštatuje, že Ministerstvo vnútra SR ako zodpovedný ústredný orgán štátnej správy za krízové riadenie, nemá nastavený medzirezortný systém spolupráce a koordinácie krízového riadenia v rámci všetkých orgánov krízového riadenia na Slovensku. "Nevybudoval informačný systém pre krízové riadenie a v kontrolovaných rokoch neexistoval podrobný plán ochrany obyvateľstva. Zamestnanci ministerstva vnútra napriek jasnej povinnosti nekontrolovali civilné núdzové plánovanie či plnenie úloh v oblasti civilnej ochrany. Počas prierezového auditu NKÚ chýbali viaceré dôležité riadiace dokumenty alebo boli neaktuálne," vymenúva hovorkyňa.

TOTÁLNY chaos a zlyhanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nku.gov.sk)

Významné nedostatky identifikovali kontrolóri aj v systéme finančného a logistického zabezpečenia. Poukazujú napríklad na chýbajúcu celoslovenskú databázu materiálu určeného na ochranu civilného obyvateľstva. Materiál, ktorý sa nachádzal v skladoch, už nezodpovedá svojmu účelu, v mnohých prípadoch už bol po životnosti alebo nespĺňa základné technické požiadavky. Spolu preverili národní kontrolóri takmer 80 subjektov štátnej i verejnej správy.

Podľa rezortu vnútra musí nastať skoková zmena

Ministerstvo vnútra avizuje návrh nového fungovania krízového manažmentu aj zmenu legislatívy. Rezort o tom informoval v reakcii na správu Najvyššieho kontrolného úradu, ktorá podľa MV SR len potvrdzuje správnosť rozhodnutia nového vedenia rezortu.

V krízovom riadení štátu musí podľa ministerstva nastať skoková zmena. "Po zmene vo vedení Ministerstva vnútra SR došlo v rýchlom čase k schváleniu návrhu nového komplexného rámca procesov a postupov pre krízové riadenie. Ide o reakciu na nedostatky pri zvládaní mimoriadnych udalostí posledných rokov a dlhodobo zanedbávané oblasti civilnej ochrany a krízového riadenia," pripomenul rezort.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (3)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Po rozsiahlej analýze procesov a väzieb bude podľa ministerstva nasledovať návrh nového fungovania krízového manažmentu, ako aj zmena legislatívy. "O prijatých krokoch bude rezort vnútra priebežne informovať," dodal rezort.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraKrízové riadenieOblasť civilnej ochrany Najvyšší kontrolný úrad SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu