Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko sa pripája k zbierke na muníciu pre Ukrajinu: Občiansku iniciatívu podporili aj známe osobnosti

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Mier Ukrajine)

BRATISLAVA - Česká vláda nedávno odštartovala celosvetovú iniciatívu na nákup potrebnej munície pre Ukrajinu. Zapojilo sa do nej už viac ako dvadsať krajín sveta, no Slovensko medzi nimi chýbalo. S tým sa nechce zmieriť Občianske združenie Mier Ukrajine a založená bola občianska zbierka Munícia pre Ukrajinu.

Ukrajina v posledných mesiacoch naliehavo žiada európskych partnerov o dodávky delostreleckých granátov, ktoré jej po viac ako dvoch rokoch ruskej agresie dochádzajú, a obáva sa o svoju obranyschopnosť pri očakávanej letnej ruskej ofenzíve. Európska únia však kvôli obmedzeným výrobným kapacitám nie je schopná dodržať svoje skoršie sľuby. Český premiér Petr Fiala preto na februárovom summite Únie predstavil iniciatívu na nákup munície v krajinách mimo EÚ.

Česká ministerka Černochová Slovákom poďakovala.

K českej iniciatíve sa doteraz podľa údajov českej vlády a médií pripojila zhruba dvadsiatka krajín od Kanady cez Nemecko, Poľsko, Lotyšsko, Litvu, Estónsko, Belgicko, Fínsko, Portugalsko, Švédsko, Nórsko, Dánsko, Holandsko či Luxembursko až po Island alebo Slovinsko. Podľa skorších informácií by nákup pôvodne plánovaných 800.000 kusov munície mal stáť 1,5 miliardy dolárov.

archívne video

Fico po stretnutí lídrov v Paríži: Bola tam čisto bojová atmosféra, nepadlo ani slovo o mieri (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Slovenská vláda dáva už od svojho nástupu jasne najavo, že Ukrajinu vojensky podporovať nebude a preferuje mierové rokovania. Organizátori zbierky chcú ukázať, že o tom nerozhoduje len vláda a premiér. "Sme presvedčení, že postoj vlády nereprezentuje väčšinu občanov. Sme si istí, že my, obyvatelia a obyvateľky Slovenska, pomôcť chceme a vieme. Občianskou zbierkou dokážeme, že Slovensko nie je zbabelé a stojí na správnej strane dejín,“ uviedli v tlačovej správe.

Iniciatívu podporili aj známe slovenské osobnosti

Kampaň podporujú účastník SNP Otto Šimko, filmár Palo Pekarčík, novinár a spisovateľ Martin M. Šimečka či herci ako Magda Vašáryová, Richard Stanke, Táňa Pauhofová, Ady Hajdu alebo Kristína Tormová a mnohí ďalší zo spoločenského života.

“Nemajme strach postaviť sa na stranu slabšieho v tomto nerovnom boji,” hovorí Zuzana Izsáková z iniciatívy MIER UKRAJINE. “Vojnou na Ukrajine najviac trpia občania a občianky Ukrajiny, ktorý sú bežní ľudia, ako sme my všetci. Je tiež nesmierne dôležité vnímať, že v tejto vojne ide aj o budúcnosť Slovenska, a že práve teraz sa rozhodujú dejiny," dodáva Izsáková.

Slovensko sa pripája k
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Mier Ukrajine)

Cieľom zbierky je byzbierať postupne milión eur a prispieť tak sumou, ktorú darovala slovinská vláda. Prvým míľnikom je suma 250-tisíc eur. V čase písania tohto článku bolo vyzbieraných viac ako 19-tisíc eur.

Česko má zazmluvnených 180-tisíc delostreleckých granátov pre Ukrajinu

Česko má zazmluvnených 180-tisíc kusov delostreleckej munície pre Ukrajinu, na zabezpečení ďalších 300-tisíc kusov pracuje. Napísal to český premiér Petr Fiala v príspevku v britskom denníku Financial Times. "Situácia na Ukrajine je kritická. Dochádza im munícia, čo znamená, že sú denne nútení k ťažkým rozhodnutiam. Kvôli tomu je pre nich extrémne ťažké udržať línie - rovnaké línie, ktoré budú rozhodovať o bezpečnosti a budúcnosti celej Európy," napísal Fiala.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (3)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

Podľa Fialu česká iniciatíva tiež dáva Západu čas na to, aby sa prispôsobil novej situácii, v ktorej "vojna mení náš svet". "Musíme si zvyknúť na to, že zodpovedná bezpečnostná politika musí zahŕňať výrazne väčšie investície do obrany na odstrašenie útočníka," napísal český premiér.

Viac o téme: Mier na UkrajineMunícia pre UkrajinaObčianska zbierka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu