Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Fico odmietol nový migračný pakt Európskej únie: Označil ho za diktát a nie solidaritu!

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovenský premiér Robert Fico dnes odmietol nový migračný pakt, ktorý minulý týždeň schválil Európsky parlament. Opatrenia v podobe prevzatia časti utečencov alebo finančnej či materiálnej pomoci pre krajiny zasiahnuté prílivom migrantov označil pred novinármi za diktát, nejde podľa neho o solidaritu.

"Toto nie je tá solidarita, o ktorej sme hovorili, že každá krajina má mať možnosť sa sama rozhodnúť, ako pomôže," povedal Fico k schválenej úprave. Prirovnal ju k skoršej myšlienke zavedenia kvót na povinné prerozdeľovanie migrantov medzi členské krajiny európskeho bloku.

archívne video

Na Ministerstve spravodlivosti SR v Bratislave predseda vlády SR Robert Fico absolvoval kontrolný deň (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Fica slovenské vládne strany v slovenskej snemovni zrejme nepodporia opatrenia z migračného paktu. "S vysokou pravdepodobnosťou celá vládna koalícia nebude súhlasiť na pôde parlamentu s týmto legislatívnym balíkom," povedal slovenský premiér po stretnutí so šéfom slovenskej diplomacie Jurajom Blanárom.

Juraj Blanár
Zobraziť galériu (3)
Juraj Blanár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Fico zopakoval, že jeho terajšia vláda, ktorá nastúpila do úradu zhruba pred pol rokom, plánuje presadzovať "suverénnu zahraničnú politiku" orientovanú na všetky štyri svetové strany. "Naši partneri boli zvyknutí na servilné správanie predchádzajúcich vlád a na to, že o čokoľvek Slovensko požiadali, tak to dostali. My sme suverénna krajina," vyhlásil Fico. Informoval tiež napríklad o pripravovanej návšteve Číny.

Zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine

Súčasná Ficova vláda okrem iného zastavila vojenskú pomoc Ukrajine brániacej sa ruskej invázii, ktorú Slovensko poskytovalo zo svojich štátnych zásob. Fico predtým opakovane tvrdil, že ukrajinsko-ruský konflikt nemá vojenské riešenie, a kritizoval protiruské sankcie. Podobné názory ohľadom Ukrajiny má Maďarsko.

Fico na tlačovej konferencii s Blanárom, ktorý po svojom príhovore opustil, bez bližších podrobností tvrdil, že v Prahe bol pripravovaný rozpad visegrádskej štvorky (V4), ktorá združuje Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko. Februárová schôdzka premiérov V4 v Prahe ukázala, že tieto krajiny sa líšia v názoroch na príčiny ruskej agresie na Ukrajine i na formy pomoci, ktoré sú ochotné napadnutej krajine poskytovať.

Juraj Blanár
Zobraziť galériu (3)
Juraj Blanár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Blanár novinárom povedal, že Slovensko má záujem o nadštandardné vzťahy s Českou republikou. Marcový krok českej vlády, ktorá prerušila medzivládne konzultácie s Bratislavou kvôli rozdielnym názorom na kľúčové zahraničné témy, označil slovenský minister zahraničia za zbytočný.

Viac o téme: MigrantiRobert FicoEurópsky parlamentEurópska úniaMigračný paktOpatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu