Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V koalícii to po odchode Pellegriniho vrie: Vládna trojka je na pokraji krízy! Boj o post šéfa parlamentu

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Po víťazstve Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách čelí koalícia vážnej skúške. Dôvodom je uvoľnená stolička šéfa Národnej rady SR. Nielen, že sa potenciálnemu nástupcovi Petra Pellegriniho nečrtá podpora z radov opozície, ale zajedno v otázke mena nového šéfa parlamentu nie sú ani v koalícii. Hlas-SD sa funkcie vzdať nemieni, no zálusk na post si robí aj Andrej Danko. Ten má na svojej strane aj premiéra Roberta Fica (Smer-SSD).

Rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

O tom, kto by mohol teoreticky nahradiť Petra Pellegriniho sa špekulovalo už pred voľbami. V tom čase padali najmä dve mená – Denisa Saková a Richard Raši. Po voľbách, keď už bolo jasné, že post šéfa parlamentu zostane voľný, sa po odchode Pellegrinoho dočasne ujal jeho povinností podpredseda parlamentu za Hlas-SD Peter Žiga. Čakalo sa však na to, kto Pellegriniho vymení nastálo.

V koalícii to po
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Danko už po voľbách prezidenta hovoril, že SNS je pripravená rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa po prezidentských voľbách zásadne mení politická mapa. Špekulovalo sa o tom, že Danko by sa mohol posadiť do kresla predsedu NR SR. Strana Hlas-SD však dala jasne najavo, že funkcie sa len tak vzdať nehodlá. Definitívne potvrdil v pondelok Erik Tomáš, ktorý oznámil, že do funkcie nominujú súčasného ministra investícií a informatizácie Richarda Rašiho. "Obsadenie postu predsedu Národnej rady Slovenskej republiky je podľa koaličnej zmluvy, ktorá vznikla na základe výsledkov volieb do NR SR,  v gescii strany HLAS – SD. Strana ma na túto pozíciu nominovala. Keďže pomery v NR SR sa nezmenili, nie je dôvod na otvorenie tejto dohody,“ uviedol pre Topky.sk v utorok Raši.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (6)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Robert Fico má však o novom šéfovi parlamentu inú predstavu. Už cez víkend zamiešal karty, keď povedal, že  "trojička" v podobe prezidenta Pellegriniho, jeho na poste premiéra a lídra SNS Andreja Danka ako šéfa NR SR by poukazovala na stabilitu vládnej koalície. Potom, ako strana Hlas definitívne povedala, že na post navrhne Rašiho, Fico odkázal, že toto rozhodnutie rešpektuje, avšak svoj názor nezmenil. "Rešpektujem právo strany Hlas-SD na nomináciu kandidáta na post predsedu NR SR, lebo tak je to v koaličnej zmluve. Ale ako politik som považoval za potrebné povedať svoj názor, čo si myslím, pokiaľ ide o stabilitu vládnej koalície," uviedol premiér.

Situácia je momentálne v pate a koalícia spoločnú reč nenašla. V utorok krátko poobede začala schôdza Národnej rady bez riadneho predsedu parlamentu a vyzerá to tak, že tak skoro jeho meno ani poznať nebudeme. „Netušíme, kedy bude zvolený nový predseda, respektíve predsedníčka NR SR. Dnes na poslaneckom grémiu sme boli informovaní, že nie je dopyt po výmene a ideme v tom dočasnom móde. Považujem to za zvláštne, pretože pokiaľ sú jasne ujasnené nejaké mocenské pomery v tejto krajine, prečo druhý najvyšší ústavný orgán má byť obsadený dočasne? Dôvod pre dočasnosť je jednoznačne v tom , že koaličné strany vedú o túto pozíciu spor. Stredobodom politiky aj tejto schôdze nebude občan a jeho problémy, budú to mocenské spory,“  povedal Martin Dubéci z klubu PS.

V koalícii to po
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nový predseda parlamentu by potreboval, aby za neho zahlasovalo minimálne 76 poslancov. Richard Raši ako nominant Hlasu by tak potreboval hlasy všetkých troch koaličných strán.  Ak by ich nemal, musel by sa usilovať o podporu z opozičných radov.

Progresívne Slovensko už jasne povedalo, že neplánuje podporiť žiadneho z koaličných kandidátov na post predsedu parlamentu. „Vládna koalícia veľmi jasne ukázala, ako si v skutočnosti predstavuje tú ´novú politickú kultúru´, o ktorej hovorila po voľbách. Namiesto riešenia akútnych problémov tejto krajiny a jej občanov len šíria nenávisť a škriepia sa o funkcie. Zvolenie Petra Pellegriniho vraj malo priniesť pokoj, ale ukazuje sa, že prinieslo len ďalšie spory do napätej koalície. Ak sa koalícia nedokáže dohodnúť na predsedovi NR SR, bude to len ďalší dôkaz, že im na funkciách záleží viac, ako na vládnutí v prospech ľudí,“ uviedla strana.

Jasné NIE ako Rašimu, tak aj Dankovi hovorí oj Matovičovo hnutie Slovensko. „Richard Raši našu podporu určite nedostane, pretože sa už preukázal ako neschopný primátor, neschopný poslanec a hlavne neschopný minister. Sme presvedčení, že bude rovnako neschopným predsedom parlamentu. Andrej Danko veľmi túži po poste šéfa parlamentu a ide ho roztrhnúť od jedu, že ním nebude. Chvalabohu pre Slovensko,“ uviedli.

Viac o téme: KoalíciaPredseda parlamentuRichard RašiSNSAndrej DankoHlas-SDSmer-SSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu