Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko podporuje mierové úsilie Turecka pri aktuálnych konfliktoch, uvideol Rezort zahraničných vecí

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) ocenil úsilie Turecka aktívne prispievať k hľadaniu mierových riešení v prípade aktuálne prebiehajúcich konfliktov. Pripomenul, že SR podporuje čo najskoršie dosiahnutie prímeria v aktuálnych konfliktoch, či už v prípade Ruska a Ukrajiny, alebo v konfliktoch prebiehajúcich na Blízkom východe. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v súvislosti s pondelkovým (15. 4.) stretnutím ministra zahraničných vecí Blanára a veľvyslanca Tureckej republiky na Slovensku Erkana Özorala.

"Minister Blanár prostredníctvom veľvyslanca opätovne poďakoval Turecku za organizáciu marcového diplomatického fóra v Antalyi a vyzdvihol možnosť zúčastniť sa na podujatí, ktoré vytvorilo priestor na významné diplomatické stretnutia," uviedlo ministerstvo.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o voľbe budúceho generálneho tajomníka (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Deklarovalo, že turecký veľvyslanec Özoral poďakoval ministrovi Blanárovi za podporu Slovenska v ambícii Turecka na jeho ceste do Európskej únie. Šéf slovenskej diplomacie zároveň uviedol, že Slovensko chce intenzívnejšie rozvíjať slovensko-turecké partnerstvo, a to aj na parlamentnej úrovni. "Momentálne prebieha príprava dôležitého stretnutia predstaviteľov parlamentov Slovenska i Turecka v Ankare," pripomenulo ministerstvo.

Diskusia partnerov potvrdila podľa ministerstva záujem oboch štátov intenzívne spolupracovať nielen v politickej, ale aj v ekonomickej rovine.

Viac o téme: VeľvyslanecTureckoJuraj BlanárMZVEZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu