Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prieskum ukázal, že dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Takmer dve tretiny obyvateľov Slovenska sa dostali do situácie, keď sa im niekto snažil ukradnúť peniaze z účtu alebo platobnej karty. Najčastejšie sa stretli s podvodnými e-mailmi a SMS správami. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu spoločnosti Mastercard, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 1 200 obyvateľov Slovenska.

Obeťou útokov kybernetických podvodníkov sa podľa prieskumu už niekedy stalo 17 % účastníkov. Viac ako tretina respondentov uvádza, že osobne poznajú niekoho, kto týmto spôsobom prišiel o peniaze. "Rozvoj moderných technológií je, bohužiaľ, príležitosťou aj pre zločincov. Bezpečnosť preto musí byť súčasťou každého digitálneho produktu a služby," uviedla generálna riaditeľka spoločnosti pre Slovensko a Česko Jana Lvová.

archívne video

Predseda a podpredseda NR SR Kollár a Pčolinský ku kybernetickému útoku (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Popri podvodných e-mailoch a SMS správach sa obyvatelia Slovenska najčastejšie stretávajú s falošnou platobnou bránou na internete a s tým, že sa niekto snažil zistiť údaje k ich platobnej karte. Za tovar, ktorý im vôbec neprišiel, následne zaplatilo 14 % respondentov.

Viac o téme: PrieskumObeťSlováciKyberpodvod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu