Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

FS odhalila nový typ podvodu s daňovým bonusom, podozrivá suma je 9 mil. eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA - Finančná správa (FS) identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali vo štvrtok na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

Opozícia vyzvala FS, aby zodpovedal otázky v pléne parlamentu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Analýza údajov z podaných daňových priznaní nám identifikovala rizikový daňový bonus za rok 2023 v 4597 podaniach, čo predstavuje objem približne 9 miliónov eur," vyčíslila finančná správa. Za touto medzerou v zákone je podľa daniarov legislatíva prijatá predchádzajúcou vládou, ktorá zmenila spôsob vyplácania daňového bonusu bez dostatočnej analýzy jej vplyvov.

FS odhalila nový typ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na podozrivé správanie poukazujú opakujúce sa telefónne čísla, čísla bankových účtov, adresy a emailové kontá. Typickým znakom je založenie živnosti v roku 2023 na krátke obdobie niekoľkých mesiacov s nelogickými hodnotami príjmov a výdavkov. Živnostníkovi na základe toho vzniká nárok na maximálny daňový bonus 1680 eur, a to na viacero detí, prevyšujúci jeho daňovú povinnosť. Tento rozdiel by mu mal štát vyplatiť. Za týmto podvodom môže stáť podľa FS organizátor, ktorý prostredníctvom ďalších spolupracovníkov identifikuje vhodné osoby s viacerými deťmi, na ktoré sa dá daňový bonus uplatniť. Malou finančnou odmenou ich motivujú na spoluprácu a následne zabezpečia všetky administratívne úkony súvisiace so živnosťou aj daňovým priznaním. Peniaze z uplatneného daňového bonusu by mali následne smerovať na bankové účty v zahraničí, ktorými disponuje organizátor.

Finančná správa však tieto prostriedky zatiaľ zadržiava a celú situáciu sa snaží vyriešiť bez toho, aby ich musela vyplatiť. Zároveň pripravuje podklady na zmenu legislatívy, ktorá by medzeru v zákone mohla odstrániť. "Hľadáme konkrétne riešenia využiteľné v praxi ihneď. Napríklad naviazanie maximálnej výšky daňového bonusu na dieťa nielen na príjmy, ale aj daňovú povinnosť subjektov," priblížili predstavitelia FS. Ako ilustračný príklad uviedli živnostníka, ktorý má príjmy vo výške 28.000 eur za rok a daňovú povinnosť vďaka optimalizácii v sume 2000 eur. Má pritom dve deti vo veku do 18 rokov. Pri aktuálne platnej legislatíve má nárok na ročný daňový bonus v celkovej výške 3360 eur. Po prípadnej legislatívnej zmene, na ktorej sa pracuje, by bola limitujúcim faktorom práve výška daňovej povinnosti. Z celkovej možnej sumy bonusu by tak daňovník získal len 2000 eur, čo by mohlo zabrániť prípadným špekuláciám, predpokladá finančná správa.

Šéf finančnej správy útoky na svoju osobu odmieta

Finančná správa uviedla, že akékoľvek obvinenia z arogantného správania a rovnako aj verbálne útoky na svoju osobu ich prezident odmieta. "Pán prezident finančnej správy sa riadne ospravedlnil. Dôvodom jeho neúčasti je, že podľa § 45 ods.  3 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky do úloh daného výboru nepatrí rokovanie  týkajúce sa predstavenia a vypočutia štatutárneho orgánu finančnej správy. V prípade konkrétnej témy, ktorá sa týka činnosti finančnej správy, je otvorený diskusii," uviedli. 

 Opozícia vyzvala prezidenta FS, aby zodpovedal otázky na schôdzi

Opozičná skupina poslancov Národnej rady (NR) SR z výboru pre financie a rozpočet vyzvala prezidenta finančnej správy (FS) Jozefa Kissa, aby sa zúčastnil na schôdzi parlamentu. Dôvodom je, že sa nedostavil na verejné vypočutie a odmietol odpovedať na otázky. Zákonodarcovia to vyhlásili vo štvrtok na tlačovej konferencii. "Myslíme si, že verejnosť by mala poznať človeka, ktorý je zodpovedný za výber 20 miliárd eur, teda všetkých daní, ktoré v štáte všetci platíme. Zároveň takéto vypočutie by malo byť štandardom v slušných krajinách," uviedol člen výboru a poslanec NR SR za PS Štefan Kišš. Dodal, že je to obzvlášť dôležité v prípade FS, ktorá je podľa neho známa pochybnosťami a obvineniami v manažovaní.

Poslanec za hnutie Slovensko a člen výboru Július Jakab preto Kissa vyzval na základe zákona o rokovacom poriadku NR SR, aby sa zúčastnil na schôdzi parlamentu. "A práve preto dá poslanec Kišš procedurálny návrh o 17.00 h, aby pán Kiss, keď neprišiel na rokovanie finančného výboru, sa dostavil priamo pred celé plénum NR SR," priblížil.

Július Jakab
Zobraziť galériu (3)
Július Jakab  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dodal, že v prípade Kissa neprebehlo transparentné výberové konanie. Preto je podľa neho správne spýtať sa ho, prečo nie je vyplatených 14.000 dotácií z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), keďže tam pôsobil vo funkcii generálneho riaditeľa. Poslankyňa za PS a členka výboru Darina Luščíková doplnila, že odmietnutie pozvania je premárnenou príležitosťou, keď mohol vysvetliť svoju víziu a plány tejto inštitúcie. "Ja osobne som sa chcela dozvedieť, ako sa FS vysporiada s prepúšťaním zamestnancov verejnej správy a ako to ohrozí kvalitu a rozvoj FS," dodala. "FS je štátna správa, nie súkromná. Znamená to, že ide o úplnú aroganciu moci. Finančný výbor je kompetentný výbor, ktorý má klásť takéto otázky. Nechápem, prečo odmieta takéto stretnutie," uzavrel poslanec za KDH a člen výboru Igor Janckulík.

Viac o téme: OpozíciaŠéf Fianančná správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu