Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Rezort školstva zvyšuje financie na budovanie kapacít materských a základných škôl

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR zvyšuje dotáciu na budovanie nových miest v materských a základných školách. V rámci otvorenej výzvy z Plánu obnovy a odolnosti SR zvýšilo celkovú sumu z pôvodných 82 miliónov eur na vyše 128 miliónov eur. Na rozšírenie miest v základných školách je po novom k dispozícii takmer 53 miliónov eur, čo je o 15 miliónov eur viac oproti pôvodnej alokácii. Informoval o tom odbor komunikácie a marketingu ministerstva školstva.

Rezort poukázal na to, že situáciu s nedostatkom miest v materských a základných školách rieši najmä prostredníctvom výziev na dobudovanie chýbajúcich kapacít. V auguste 2022 boli vyhlásené výzvy z Plánu obnovy a odolnosti SR, vďaka ktorým môžu samosprávy, cirkevné aj súkromné školy zvyšovať kapacitu bez nutnosti spolufinancovania.

archívne video

Do roku 2026 by sa malo v materských školách po celom Slovensku vytvoriť viac ako 9000 miest (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Výstavba materských škôl nadväzuje na reformy, ktorých cieľom je zvýšiť účasť detí v predškolskej výchove. Rezort pripomína, že od roku 2021 platí povinná predškolská výchova pre päťročné deti. Od budúceho školského roku získavajú právny nárok na materskú školu štvorročné deti a v nasledujúcom roku trojročné deti. Právny nárok zjednodušuje podľa ministerstva hľadanie škôlky pre rodičov, ktorí majú záujem umiestniť dieťa do materskej školy. "Investícia do predškolskej výchovy má obrovskú návratnosť. Deti sú najlepšie formovateľné v ranom veku, je to priestor na rozvoj ich kognitívnych schopností aj na vyrovnanie rozdielov, ktoré sú spôsobené domácim prostredím," uviedol šéf rezortu školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Ministerstvo eviduje 169 relevantných žiadostí o poskytnutie dotácie, z ktorých 93 žiadateľov splnilo podmienky poskytnutia prostriedkov v objeme vyše 52 miliónov eur. "Vytvorí sa tak 3713 nových miest v materských školách. V posudzovaní je 43 ďalších žiadostí v objeme 35,9 milióna eur, ktorými by sa vytvorilo ďalších 2164 miest. Cieľom plánu obnovy je vytvoriť 9114 miest v materských školách po celom Slovensku," uvádza rezort.

Nová výzva pre zriaďovateľov

Ministerstvo zároveň avizovalo, že čoskoro bude vyhlásená nová výzva určená pre zriaďovateľov, ktorí prevádzkujú alebo chcú prevádzkovať materskú školu ako hospodársku činnosť, čiže poskytujú vzdelávanie, ktoré je prevažne financované z iných ako verejných zdrojov. Výzva bude vyhlásená v predpokladanej výške 12,9 milióna eur.

"Teší ma záujem zriaďovateľov materských škôl o túto výzvu, pretože dokazuje, že plán obnovy dokáže efektívne načúvať spätnej väzbe zo samospráv, čo sa pretavuje do reálnych výsledkov v podobe škôlok, ktoré pomôžu rodičom na celom Slovensku," uviedol podpredseda vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku Peter Kmec (Hlas-SD).

Rezort školstva zvyšuje financie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Z dôvodu vysokého záujmu a vyčerpania financií z pôvodnej alokácie na rozširovanie miest v základných školách sa výzva uzavrela. Rezort k dnešnému dňu eviduje 43 žiadostí, z ktorých je podľa jeho slov 37 relevantných. Objem prostriedkov potrebných na uspokojenie týchto žiadateľov prevyšuje 68,5 milióna eur. "Z týchto žiadostí by bolo možné vybudovať 5631 nových miest za predpokladu, že by alokácia vo výzve pokryla všetky žiadosti," dodáva rezort.

Viac o téme: DotácieMaterské školyKapacityZákladné školyMŠVVaM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu