Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poslanci OĽaNO navrhujú zrušiť premlčanie sexuálnych trestných činov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

BRATISLAVA – Osoby podozrivé z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia, sexuálneho násilia, sexuálneho zneužívania, týrania blízkej a zverenej osoby, ako aj z výroby detskej pornografie by sa nemali vyhnúť trestnému stíhaniu kvôli premlčaniu skutkov.

Úpravu Trestného zákona, ktorá by zrušila v takýchto prípadoch premlčaciu lehotu, navrhujú poslanci za hnutie OĽaNO Janka Šípošová, Erika Jurinová, Eva Horváthová a Miroslav Kadúc. Parlament by sa ňou mal zaoberať na júnovej schôdzi.

Štvorica poslancov navyše navrhuje, aby sa nepremlčiavalo len trestné stíhanie, ale i výkon trestu pri týchto závažných trestných činoch. Platiť by to malo aj pre mladistvých páchateľov. Cieľom je zvýšená ochrana najmä detských obetí. Poslanci argumentujú, že viaceré štáty v EÚ už k podobným krokom pristúpili.  „Vo Veľkej Británii sa sexuálne zneužívanie detí vôbec nepremlčiava. V Nemecku sa môže premlčať až po 30 rokoch od dosiahnutia 21 rokov veku obete. V Českej republike sa do premlčacej doby nezapočítava doba, po ktorú obeť trestného činu obchodovania s ľuďmi alebo akéhokoľvek trestného činu proti ľudskej dôstojnosti v sexuálnej oblasti bola mladšia ako 18 rokov,“ argumentujú v dôvodovej správe.

Dôvodom na zrušenie premlčacej lehoty je podľa poslancov fakt, že obete sexuálneho zneužívania sa často odhodlajú k nahláseniu závažného trestného činu až s odstupom času. Obete trpiace ďalekosiahlymi následkami vďaka premlčaniu zostávajú bez zadosťučinenia a páchateľom nič nebráni v páchaní podobnej činnosti, vysvetľujú.

Zmenou Trestného zákona by bola zabezpečená účinnejšia prevencia a zabránilo by sa utrpeniu ďalších obetí, mienia poslanci. Súčasne by sa obetiam týchto závažných trestných činov umožnilo domôcť sa spravodlivosti, oprávneného zadosťučinenia a náhrady škody aj v prípadoch, keď sa jej v súčasnosti domôcť už nemôžu z dôvodu premlčania.

Poslanci OĽaNO navrhujú aj sprísnenie trestu zákazu činnosti. Ten by mal po novom zahŕňať aj priamy a pravidelný kontakt s deťmi za spáchanie vyššie uvedených a ďalších závažných trestných činov. Cieľom je podľa nich znížiť recidívu a posilniť prevenciu a ochranu detí pred závažnou trestnou činnosťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu