Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dramatická situácia na Blízkom východe: Putin sa raduje! Takto profituje z iránskeho útoku na Izrael

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Útok Iránu na Izrael vyvolal zdesenie po celom svete. Ale nie v Rusku. Dôvodom je fakt, že šéf Kremľa Vladimir Putin je blízkym spojencom Iránu. A konflikt na Blízkom východe by mu mohol prísť vhod.

Raketovým a dronovým útokom na Izrael Irán po prvý raz priamo zaútočil na svojho úhlavného nepriateľa. Emócie sú silné, hrozí ďalšia vojna.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 783 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

A práve z toho by mal mať radosť šéf Kremľa Vladimir Putin (71). Svet sa pozerá na Blízky východ a nie na Ukrajinu. „Je možné, že Kremeľ má záujem zabezpečiť, aby konflikt na Blízkom východe zostal nepredvídateľný. „Toto viaže americké sily a americké peniaze, ktoré zase chýbajú pri obrane Ukrajiny,“ hovorí pre „Bild“ vojenský expert Carlo Masala.

Je presvedčený, že o útoku na Izrael bolo informované Rusko, a teda aj Putin. Masala pokračoval: „Moskva by tiež mala možnosť ovplyvniť Irán, ak by táto akcia bola v rozpore s ruskými záujmami. Rusko to neurobilo."

Rusko jasne odsúdilo útok na ambasádu v Damasku

Kým svet útok odsúdil, Rusko v porovnaní s tým mlčalo. A dokonca obviňuje Západ.

Irán sa pri raketovom útoku na Izrael po útoku na iránsku ambasádu v Damasku dovolával práva na sebaobranu podľa článku 51 Charty OSN, uviedlo v Moskve ruské ministerstvo zahraničných vecí. Rusko vtedy incident jasne odsúdilo. "Bohužiaľ, Bezpečnostná rada OSN nebola schopná adekvátne reagovať na útok proti iránskej konzulárnej misii kvôli postoju jej západných členov."

“Nezodpovedné provokatívne akcie”

Rusko je blízkym spojencom Iránu a tiež odtiaľ získava zbrane pre vojnu na Ukrajine. Napríklad drony. Putinova armáda podniká letecké útoky na Ukrajinu takmer každú noc pomocou desiatok bojových bezpilotných lietadiel Šáhid vyrobených v Iráne. Niektoré z dronov sú dodávané z Iránu, iné vyrába Rusko.

Moskva dáva eskaláciu do kontextu početných nevyriešených konfliktov na Blízkom východe, najmä izraelsko-palestínskeho konfliktu. Tieto konflikty by sa zhoršili „nezodpovednými provokatívnymi činmi“. Štáty v regióne by mali problémy riešiť politickými a diplomatickými prostriedkami. K tomu by mali prispieť „konštruktívne zmýšľajúce medzinárodné sily“. Zatiaľ čo sa tento konflikt dostal do centra pozornosti a teraz sa rieši, Putin naďalej vedie vojnu proti Ukrajine. A pravdepodobne dúfa, že bude môcť pôsobiť v tieni izraelského konfliktu.

Viac o téme: RuskoIránIzraelVadimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu