Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrdina zo Sydney: VIDEO Damien sa postavil útočníkovi s nožom! V rukách držal len KUS PLASTU

Civilsta Damien Goudet sa postavil útočníkovi zo Sydney Cauchimu počas vyčíňania v nákupnom centre.
Civilsta Damien Goudet sa postavil útočníkovi zo Sydney Cauchimu počas vyčíňania v nákupnom centre. (Zdroj: X/Cercle loyaliste)

SYDNEY – Krvavý útok v austrálskom Sydney, ktorý sa odohral minulý víkend v sobotu 13. apríla, vniesol medzi širokú spoločnosť žiaľ a smútok. Mnoho ľudí sa zranilo, no šesť bohužiaľ aj prišlo o život. V zmätku však jeden civilista nestratil hlavu a postavil sa priamo útočníkovi.

archívne video

Útočník na pražskej stanici ohrozoval ľudí horiacimi novinami (Zdroj: Policie České republiky)

Hororový víkend zažili obyvatelia austrálskeho Sydney v Novom Južnom Walese. Útočník identifikovaný ako Joel Cauchi napadol počas bieleho dňa s nožom v ruke niekoľko civilistov. Útok sa odohral v miestnom nákupnom centre Bondi dňa 13. apríla. Na mieste zavládol chaos a panika, pretože ľudia sa chceli z miesta činu dostať čo najďalej. Šiestim sa to stalo osudným. 

Len časťou stoličky 

Civilista Damien Guerot sa však postavil priamo pred útočníka a chcel ho zastaviť. Píše o tom BBC. Do tej chvíle bolo mŕtvych šesť ľudí a ďalších 12 utrpelo zranenia. S útočníkom sa stretol na posuvných schodoch. Od okolitých ľudí, ktorí utekali preč, sa dozvedel, že útočník je vyzbrojený nožom. Na obranu použil Guerot zrejme stojan, alebo spodnú časť stoličky. 

Cauchiho napokon zastrelila miestna policajtka. Z následného vyšetrovania sa zdá, že útok bol namierený najmä na ženské pohlavie. Medzi obeťami však boli aj muži. Austrália sa snažila poďakovať tomuto civilistovi tým najkrajším spôsobom.

Pocta a poďakovanie v jednom 

Kedže Damien nebol Austrálčanom a víza mu mali onedlho končiť, získal právo zostať v krajine. Premiér Anthony Albanese povedal, že s obnovením víz nebude žiadny problém. "Môžete tu zostať tak dlho, ako budete chcieť. Takéhoto človeka by sme prijali aj ako austrálskeho občana, i keď by to bola pre Francúzsko veľká strata," povedal Albanese Goudetovi počas utorkovej tlačovej konferencie dňa 16. apríla. 

Damien Guerot sa v čase útoku nachádzal v nákupnom centre spoločne so svojím kolegom Silasom Despreauxom. Obaja pracujú v Sydney ako robotníci na stavbe. Guerot povedal, že konali bez premýšľania. "Bol to čistý adrenalín. Práve sme videli prichádzať útočníka. Hovorili sme si, že sa ho musíme pokúsiť zastaviť," uviedol. Cauchi následne začal utekať ku eskalátorom, kde ho Goudet dobehol. "Nepodarilo sa nám dostať až úplne k nemu. Tú časť stoličky som mal asi hodiť doňho," povedal s tým, že ju schmatol cestou, keď za ním bežal. 

V tom čase sa už k chlapom pripojila policajtka Amy Scottová, ktorá útočníka zastrelila. Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil Goudeta a Despreauxa na sociálnej sieti za skutočných hrdinov.

Viac o téme: útok AustráliaSydneyNový Južný WalesHrdinaBondiKrimiJoel CauchiDamien GouretSilas Despreaux
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu