Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

USA dodá na Ukrajinu ďalšie strelivo, na TIETO zbrane si Kyjev bude musieť ešte počkať: Zelenskyj napriek tomu ďakuje

prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentina Petrova)

WASHINGTON/KYJEV – Vojna na Ukrajine je do veľkej miery závislá na pomoci, ktorú Západ poskytuje brániacemu sa Kyjevu. Chvíľu to vyzeralo, že USA už ďalšiu pomoc neposkytne, no dlhé mesiace blokovaný balík napokon prešiel. Čaká sa ešte na jedno schválenie a podpis, ale to sa už berie len ako formálna vec. Ukrajinská armáda bude môcť používať nové dodávky zbraní priamo v teréne už o niekoľko týždňov.

archívne video

Diplomati Európskej únie neriešili 20-miliardovú vojenskú pomoc pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

V sobotu 20. apríla schválila Snemovňa reprezentantov USA ďalší balík pomoci pre Ukrajinu. Jej predseda Mike Johnson posunul návrh zákona Senátu, aj keď sa mu jeho stranícky kolegovia vyhrážali, že príde o miesto. Informuje o tom AP News. Pôjde o výraznú podporu zo strany Západu, keďže Washington pošle svojmu spojencovi takmer 61 miliárd dolárov (58 miliárd eur).

Hlasovanie 

Z celkového počtu 423 prítomných kongresmanov pomoc schválilo 311. Všetky peniaze však nepôjdu na vojenskú podporu. Takmer 38 miliárd USD (americký dolár) posielajú USA na doplnenie amerických vojenských zásob, na infraštruktúru a humanitárnu pomoc. Ukrajina bude môcť narábať so sumou 23 miliárd USD. 

USA dodá na Ukrajinu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pentagon by mohol dostať zbrane na Ukrajinu v priebehu niekoľkých dní. Nepôjde totiž o dodávky priamo z USA, ale z amerických vojenských skladov na území Európy. "Mame veľmi robustnú logistickú sieť, ktorá nám (USA) umožňuje veľmi rýchlo presúvať materiál," vyjadril sa pre The New York Times tlačový tajomník Pentagonu Pat Ryder. 

Forma pomoci je ešte stále v štádiu návrhu, no jej schválenie Senátom a následný podpis prezidenta USA sa už považuje len za formalitu. Washington hlási, že hlasovanie v Senáte je naplánované na utorok 23. apríla. 

Naspäť z Kórey

Medzi hlavnými položkami zahraničnej pomoci USA pre Ukrajinu budú delostrelecká munícia a systémy protivzdušnej obrany. Spoločnosť McAlester Army v Oklahome vyrába náboje do húfnic (kaliber 155 mm), o ktoré Ukrajina žiada už mesiace. V súčasnej dobe však nemala dostatočné zásoby tohto streliva.

Aby mohla Snemovňa reprezentantov schváliť zahraničnú pomoc, spoločnosť v Oklahome sa rozhodla, že desiatky tisíc nábojov presunie z Južnej Kórey naspäť do USA a následne poputujú na Ukrajinu. V prípade dodania balistických striel ATACMS si bude musieť Ukrajina ešte počkať, pretože v súčasnej dobe hlási ich nedostatok aj Washington. 

Zelenskyj je vďačný

Po schválení pomoci v Snemovni reprezentantov sa vyjadril na sociálnej sieti aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj: "Som vďačný za rozhodnutie, vďaka ktorému sa uberá história tým správnym smerom. Demokracia a sloboda prejavu budú mať vždy globálny rámec a s podporou USA nikdy nezaniknú. Posunutie tohto návrhu zachráni tisíce životov a posilní väzby medzi USA a Ukrajinou. Ďakujeme USA!"

Do konca budúceho týždňa 

O dodávkach ATACMS informoval v rozhovore pre CBS News aj predseda senátneho výboru USA pre spravodajské služby Mark Warner. "Som presvedčený, že administratíva bola počas posledných pár mesiacov pripravená prichystať alebo poskytnúť ATACMS. Je to v návrhu zákona o zahraničnej pomoci. Som presvedčený, že keď prezident návrh pomoci podpíše, materiál bude odovzdaný (na Ukrajinu) koncom budúceho týždňa," povedal.

USA mali problémy s dodaním týchto rakiet, pretože sa dajú odpaľovať na väčšie vzdialenosti (do 300 km) a mali obavy, že ich ukrajinská armáda použije na ciele priamo v Ruskej federácie. 

Viac o téme: ZbraneStrelivoHúfniceUSAVojn ana UkrajineZahraničná pomocATACMSKaliber 155 mm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu