Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Učitelia v tomto štáte môžu nosiť zbrane: Dovoľuje to nový zákon

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami, informuje agentúra AFP.

Opatrenie prešlo miestnou Snemovňou reprezentantov po tom, ako ho začiatkom apríla schválil i tamojší Senát, čím sa dostalo na podpísanie ku guvernérovi štátu Tennessee Billovi Leemu, ktorý sa predtým vyjadril, že je "otvorený" myšlienke nosenia zbraní a údajne nikdy žiadny návrh zákona nevetoval.

archívne video

Muž v električke vytiahol na deti revolver (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

V predmetnom právnom predpise sa stanovujú rôzne požiadavky na zamestnancov škôl, aby mohli nosiť zbraň - vrátane absolvovania 40 hodín "základnej odbornej prípravy v oblasti školskej polície" a ďalších 40 hodín odbornej prípravy ročne.

Opatrenie bolo prijaté o niečo viac ako rok po tom, ako útočník 27. marca 2023 spustil paľbu na základnej škole v meste Nashville, pričom zabil tri deti a troch zamestnancov. Útočníka následne zastrelili policajti.

Streľba na školách v USA je častý jav

Republikánmi ovládaný zákonodarný zbor štátu Tennessee vylúčil dvoch demokratických poslancov, ktorí po streľbe organizovali pred miestnym Kapitolom protesty za kontrolu zbraní. Streľba na školách je v USA mimoriadne častým javom, rovnako ako výzvy na sprísnenie opatrení na kontrolu zbraní.

Federálne opatrenia v tejto oblasti sú však obmedzené a ponechávajú na štátoch a miestnych zastupiteľstvách, aby prijali vlastné pravidlá týkajúce sa strelných zbraní, ktoré sa môžu v jednotlivých jurisdikciách značne líšiť.

Viac o téme: ZákonUčiteliaTennesseeZbraň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu