Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Európsky parlament pozastavil zatknutému asistentovi europoslanca za AfD výkon funkcie

Európsky parlament
Európsky parlament (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

ŠTRASBURG - Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vzhľadom na závažnosť zistení (Európsky) parlament s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie dotyčnej osobe," povedal pre agentúru AFP hovorca zákonodarného zboru. Jiana G. (43), asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky AfD vo voľbách do Európskeho parlamentu , ktorý má čínske korene, no už niekoľko rokov disponuje nemeckým občianstvom, zatkla nemecká polícia v pondelok večer v Drážďanoch. Oznámila to v utorok verejnoprávna televízia ARD.

archívne video

Európsky parlament si pripomenul pamiatku Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Daphne Galiziiovej

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že zadržaný sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku, odovzdával informácie z Európskeho parlamentu čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti a pôsobil aj ako agent tajnej služby. Podľa ARD sa Jian G. asi pred desiatimi rokmi ponúkol nemeckým úradom ako informátor, bol však klasifikovaný ako nespoľahlivý. Existovalo tiež podozrenie, že je možným dvojitým agentom Číny.

Do Drážďan prišiel v roku 2002 ako študent

Určitý čas bol členom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Pri zakladaní firmy sa zoznámil s Krahom, ktorý pôsobil ako právnik v Drážďanoch. Ten ho v roku 2019, keď sa stal europoslancom za AfD, zamestnal ako asistenta.

Samotný Krah reagoval na uvedené skutočnosť zdržanlivo. "O zatknutí môjho kolegu som sa dozvedel dnes ráno z tlače. Nemám žiadne ďalšie informácie. Špionáž pre cudzí štát je vážne obvinenie. Ak by sa obvinenia potvrdili, bude to mať za následok okamžité ukončenie pracovného pomeru," napísal na sieti X.

Pre denník Bild Krah v Štrasburgu povedal, že pokiaľ vie, jeho asistent udržiaval iba "kontakty s oficiálnymi čínskymi orgánmi na veľvyslanectve". V reakcii na zatknutie Krahovho asistenta požadovali predstavitelia nemeckých politických strán jeho okamžité stiahnutie z kandidátky.

Takisto v pondelok zatkli v Hesensku a Severnom Porýní-Vestfálsku muža a manželský pár. Podľa Spolkovej generálnej prokuratúry zatknutý muž získaval pre Čínu informácie o technológiách, ktoré by mohli byť použité na vojenské účely. Na tento účel údajne využil spomínaných manželov. Podľa ARD však oba prípady spolu nesúvisia.

Viac o téme: EuroposlanecEurópsky parlamentAfD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu