Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ľudia na vlastnej koži zažili pohľad, ako z dystopického filmu Duna! Atény zasiahla silná piesočná búrka

Grécko zasiahla piesočná búrka zo Sahary. Obloha nad Aténami bola počas celého dňa sfarbená do oranžova. Zobraziť galériu (2)
Grécko zasiahla piesočná búrka zo Sahary. Obloha nad Aténami bola počas celého dňa sfarbená do oranžova. (Zdroj: YouTube/NBC News, X/)

ATÉNY – Obyvatelia Atén zažili tento týždeň počasie ako hlboko v púšti. Búrka plná piesku a bez jedinej dažďovej kvapky vyčíňala v gréckej metropole celý deň. Niektorí to prirovnali k počasiu z úspešného sci-fi filmu Duna. Meteorológovia celý tento jav vysvetlili s tým, že sa bude pravdepodobne opakovať.

archívne video

Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka (Zdroj: Topky/Maarty)

Obyvatelia Atén sa v utorok 23. apríla zobudili akoby do iného sveta. Obloha nad mestom sa zafarbila do oranžova. Silný vietor totiž preniesol oblaky plné piesku a prachu cez Stredozemné nmore priamo zo Sahary, informuje talianske Leggo. Atmosféra v gréckej metropole by sa dala prirovnať filmovej ságe Duna. Na sociálnych sieťach sa objavili aj príspevky, v ktorých sa hovorilo o apokalypse. 

"Je to jedna z najväčších piesočných búrok, ktorá priniesla do Grécka piesok a prach zo Sahary. Naposledy sa tu odohralo niečo podobné v marci 2018," povedal Kostas Lagouvardos, riaditeľ meteorologickej stanice v Aténach. Agentúra Associated Press uviedla, že piesočná búrka zasiahla najmä ostrov Kréta. 

Veľké teplotné rozdiely 

V utorok 23. apríla bojovalo Grécko aj s extrémnymi horúčavami. Denné maximálne teploty presiahli na Kréte 30 stupňov Celzia. V severných častiach krajiny bolo o 20 stupňov menej.

Takéto formy počasia nespôsobujú len zlú viditeľnosť, ale ohrozujú aj zdravie človeka (dýchacie cesty). Grékov s dýchacími ťažkosťami vyzvali, aby obmedzili čas strávený vonku, nosili ochranné masky a vyhýbali sa fyzickému cvičeniu, kým sa oblaky prachu neuvoľnia, uviedlo BBC. Napriek varovaniam mnohí miestni ani tursiti na opatrenia nereagovali. 

Atény zasiahla piesočná búrka. Oblaky prišli až zo Sahary
Zobraziť galériu (2)
Atény zasiahla piesočná búrka. Oblaky prišli až zo Sahary  (Zdroj: SITA/AP/Petros Giannakouris)

Sahara uvoľňuje 60 až 200 miliónov ton minerálneho prachu ročne. Väčšina prachu rýchlo klesá na Zem, ale niektoré z malých častíc môžu prekonať obrovské vzdialenosti a niekedy sa dostanú cez Stredozemné more až do Európy. Piesočné búrky z Afriky nie sú v Európe nezvyčajné a môžu mať rôznu intenzitu, najčastejšie sa však vyskytujú na jar a jeseň.

Lesné požiare

Ďalšou hrozbou je vznik požiarov. Len v priebehu 24 hodín, z utorka na stredu, vypuklo pri pobreží Egejského mora 25 požiarov. Jeden na ostrove Paros mali mať na svedomí traja podpaľači, ktorí zapálili krovie. Polícia ich chytila pri čine a zatkla. 

Lesné požiare tiež nie sú v Grécku ojedinelým javom. V posledných rokoch môžu za to hlavne extrémne vysoké teploty počas letných mesiacov, ktoré sú sprevádzané obdobiami sucha. V auguste 2023 zaznamenalo Grécko podľa Európskeho informačného systému o lesných požiaroch (Effis) najväčší požiar v Európskej únii od roku 2000. Oheň zasiahol plochu 800 kilometrov štvorcových.

Viac o téme: PočasiePiesočná búrkaGréckoAténySaharaLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu