Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Indonézsky ostrov Jáva zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,5

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

JAKARTA - Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Zemetrasenie bolo citeľné aj v hlavnom meste Jakarta, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na svojho spravodajcu. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo asi 102 kilometrov južne od ostrova Jáva, uviedla americká geologická služba USGS, podľa ktorej prístroje tieto silné otrasy zaregistrovali o 21.59 h miestneho času v hĺbke 68,3 kilometra pod zemským povrchom. Úrady nateraz nehlásia žiadne významné materiálne škody a nebolo vydané ani varovanie pred prílivovými vlnami cunami.

archívne video

Zemetrasenie v Ďapalovciach (Zdroj: Archív P. M.)

Indonézia, rozľahlé súostrovie, zažíva častú seizmickú a vulkanickú aktivitu vzhľadom na svoju polohu na tichomorskom Ohnivom kruhu – oblúku, na ktorom sa stretávajú tektonické platne a ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu. Zemetrasenie s magnitúdou 6,2, ktoré otriaslo ostrovom Sulawesi v januári 2021, zabilo viac ako 100 ľudí a tisíce ľudí pripravilo o strechu nad hlavou.

V roku 2018 v dôsledku zemetrasenia s magnitúdou 7,5 a následného cunami v Palu na ostrove Sulawesi prišlo o život viac ako 2200 ľudí. V roku 2004 zasiahlo provinciu Atjeh zemetrasenie s magnitúdou 9,1, ktoré spôsobilo mohutné cunami - zahynulo viac ako 170 000 ľudí.

Viac o téme: Zemetrasenie IndonéziaJáva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu