Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Snahy o dohľad nad sankciami neuspejú, tvrdí veľvyslanec Severnej Kórey pri OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL – Severokórejský veľvyslanec pri OSN Kim Song vyhlásil, že snahy vytvoriť novú komisiu, ktorá by monitorovala sankcie voči jeho krajine, sa skončia neúspechom. Uviedli to v nedeľu severokórejské štátne médiá, informuje o tom agentúra AFP.

Vyjadrenia veľvyslanca prišli po tom, ako Rusko v marci vetovalo predĺženie oficiálneho monitorovania sankcií OSN uvalených na Severnú Kóreu (KĽDR) za jej programy vývoja jadrových zbraní a rakiet. Soul a Washington uvádzajú, že Severná Kórea dodáva zbrane do Ruska, možno výmenou za technickú pomoc Moskvy s programom špionážnych satelitov.

Veľvyslanec v apríli vyjadril vďačnosť Moskve

KĽDR vlani uskutočnila rekordný počet raketových skúšok v rozpore so sankciami OSN platnými od roku 2006. V roku 2022 sa vyhlásila za "nezvratnú" jadrovú veľmoc. "Nepriateľské sily môžu v budúcnosti zriadiť druhú a tretiu expertnú komisiu, no všetky časom postretne sebazničenie," uviedol Kim Song vo vyhlásení v angličtine, ktoré priniesla štátna tlačová agentúra KCNA.

Veľvyslanec v apríli vyjadril vďačnosť Moskve s tým, že Pchjongjang veľmi oceňuje veto Ruskej federácie "ako nezávislé uplatnenie práva na medzinárodnú spravodlivosť a nestrannosť". Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová v apríli počas návštevy Soulu zdôraznila význam uplatňovania sankcií voči Severnej Kórei. Washington podľa nej spolupracuje so Soulom, Tokiom a ďalšími na hľadaní možností, ako zaistiť ďalšie monitorovanie.

Viac o téme: OSNSeverná KóreaSankcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu