Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Valné zhromaždenie OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

NEW YORK - Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii. Informujeme podľa správy agentúry Reuters.

Za rezolúciu, podľa ktorej Palestínčania sú pripravení stať sa členmi OSN a priznáva im dodatočné práva pozorovateľov, hlasovalo 143 členských krajín OSN. Deväť bolo proti a 25 sa hlasovania zdržalo. Rezolúcia Valného zhromaždenia "určuje, že štát Palestína... by mal byť prijatý za člena (OSN)" a "odporúča Bezpečnostnej rade, aby túto záležitosť opätovne priaznivo posúdila," píše sa v texte prijatého návrhu.

Spojené štáty naznačili, že budú plné členstvo Palestínčanov vetovať

Spojené štáty už naznačili, že budú v Bezpečnostnej rade vetovať plné členstvo Palestínčanov v OSN, ktorá má v tejto veci konečné slovo. Veto uplatnili aj v apríli, keď sa hlasovalo o palestínskej žiadosti na návrh Alžírska. Palestínčania majú v súčasnosti status pozorovateľskej krajiny, ktorá však nie je členom OSN.

Minister Jisrael Kac ostro kritizuje prijatie rezolúcie VZ OSN o Palestínčanoch

Prijatie rezolúcie Valného zhromaždenia OSN, ktorá podporuje myšlienku plného členstva Palestínčanov v svetovej organizácii, vysiela hnutiu Hamas odkaz, že násilie sa vypláca. Vyhlásil to izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac, TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Rezolúcia, ktorú podporilo 143 členských krajín OSN, neposkytuje Palestínčanom plnohodnotné členstvo v OSN, iba ich uznáva ako oprávnených na vstup do OSN a priznáva im širšie práva pozorovateľov. Status nečlenského pozorovateľa VZ OSN majú od roku 2012. Prijatý dokument zároveň vyzýva Bezpečnostnú radu OSN, aby palestínsku záležitosť znovu prehodnotila.

Kac na sociálnej sieti X označil výsledok hlasovania za "politické divadlo". Jediné, čo sa ním dosiahlo, označil za "odmeňovanie vrahov a násilníkov z Hamasu a podkopávanie úsilia o prepustenie rukojemníkov".

Viac o téme: RezolúciaOSNPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu