Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Baerbocková opätovne kritizovala Rusko za kyberútoky na nemeckú stranu SPD

Ministerka zahraničných vecí Nemecka Annalena Baerbocková
Ministerka zahraničných vecí Nemecka Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/AP/Matthias Schrader)

BERLÍN - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok opäť kritizovala Rusko za kybernetické útoky na vládnu Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD) a nemecké firmy. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Baerbocková ešte v piatok oznámila, že nemecká vláda na základe výsledkov vyšetrovania pripisuje skupine APT28 napojenej na ruskú tajnú službu GRU zodpovednosť za kyberútok na SPD, ku ktorému došlo začiatkom minulého roka.

archívne video

Anonymous - útok na Facebook

K Nemecku sa neskôr pridali aj Česko a Poľsko, ktoré tvrdili, že sa tiež stali cieľmi podobných kyberútokov. Spojené štáty ako terč kybernetických aktivít ruskej GRU neskôr spomenuli aj Slovensko, Švédsko a Litvu. Incidenty v kyberpriestore odsúdili Európska únia aj Severoatlantická aliancia, Rusko naopak svoje zapojenie poprelo.

"Vidíme, že ruská vojna prebieha na všetkých úrovniach," povedala v utorok Baerbocková počas jej návštevy tichomorského štátu Fidži. To podľa nej zahŕňa blokádu ukrajinského vývozu obilia a kyberútoky cielené nielen na Kyjev, ale aj SPD a nemecké spoločnosti pôsobiace v oblasti logistiky, zbrojárstva, letectva či IT služieb. "Tento postup je nezodpovedný. Je to udalosť, o ktorej nemôžeme mlčať," dodala.

Nemecko si v súvislosti s aktuálnym vývojom ešte minulý týždeň predvolalo chargé d'affaires ruského veľvyslanectva na týždňové konzultácie do Berlína. Hovorkyňa nemeckej diplomacie to v pondelok označila za "štandardnú procedúru" s tým, že spolková vláda považuje nedávneho skutočnosti za závažné - ako konanie namierené "proti liberálnej demokracii a inštitúciám, ktoré ju podporujú".

Viac o téme: RuskoNemeckoSPDKybernetický útokAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu