Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Holandská polícia ukončila propalestínsky protest: Na Amsterdamskej univerzite zadržala 125 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/AJEnglish)

AMSTERDAM - Holandská poriadková polícia v utorok skoro ráno ukončila propalestínsku demonštráciu na Amsterdamskej univerzite, kde zadržala približne 125 ľudí a zničila barikády. Informuje o tom agentúra Reuters.

Polícia na sociálnej sieti X uviedla, že zásah bol potrebný na obnovenie poriadku. "Vidíme zábery na sociálnych sieťach. Chápeme, že tieto zábery sa môžu javiť ako intenzívne," uviedla. Demonštranti totiž predtým nereagovali na žiadosti vedenia univerzity a starostu Amsterdamu, aby sa rozišli. Pri policajnej akcii došlo k demontáži stanov, ktoré postavili protestujúci. Tí podľa polície hádzali kamene a zábavnú pyrotechniku. Jeden policajt utrpel poškodenie sluchu, uviedla hovorkyňa polície s tým, že zatiaľ nie je jasné, koľko ďalších ľudí sa mohlo zraniť.

archívne video

Protest proti mocenským zásahom do kultúry, životného prostredia a mimovládneho sektora (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Zo zadržaných 125 demonštrantov neskôr prepustili všetkých okrem štyroch, ktorých si ďalej ponechajú pre obvinenia z verejného násilia a urážania policajta. Amsterdamská univerzita situáciu odmietla komentovať, protestujúci však tvrdili, že ich zámerom bolo univerzitu vyzvať na prerušenie väzieb s Izraelom. Holandský minister školstva Robbert Dijkgraaf uviedol, že univerzity sú priestorom pre dialóg a debatu a že ho mrzí, že polícia musela zakročiť.

Študenti protestujú aj pred univerzitami v USA

Propalestínske protesty študentov, ktorí kritizujú vojnu v Pásme Gazy a požadujú prerušenie akademických vzťahov s Izraelom, sa začali šíriť naprieč Európou, v porovnaní so situáciou v USA sú však menšieho rozsahu. Minulý piatok francúzska polícia vstúpila do parížskej univerzity Sciences Po, odkiaľ vyviedla desiatky študentov, ktorí na protest okupovali jej priestory. Na pôde belgickej univerzity v Ghente zase protestuje vyše 100 študentov proti klimatickej zmene a vojne v palestínskej enkláve.

Viac o téme: ProtestUniverzitaŠtudentiHolandskoIzraelPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu