Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Predsedom Prípravného výboru pre Globsec Forum 2024 v Prahe je Pavlov poradca

Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe
Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA/PRAHA - Mimovládna organizácia Globsec vytvorila pre svoju nadchádzajúcu konferenciu Globsec Forum 2024 v Prahe prípravný výbor, ktorého predsedom je poradca českého prezidenta Petra Pavla pre zahraničnú politiku Petr Kolář.

Ďalšími členmi Prípravného výboru pre Globsec Forum 2024 sú Michael Žantovský, bývalý veľvyslanec Českej republiky v Spojenom kráľovstve a USA, ktorý v súčasnosti pôsobí v Centre transatlantických vzťahov na Vysokej škole CEVRO, ďalej predseda a zakladateľ združenia Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík a predseda Správnej rady Inštitútu pre politiku a spoločnosť Ján Macháček. Organizáciu Globsec vo výbore zastupuje člen jej správnej rady Petr Pudil a spolupracovník organizácie a bývalý minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský.

archívne video

Pavel na Pražskom hrade privítal slovenskú prezidentku Čaputovú (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Inauguračné zasadnutie výboru sa konalo 2. mája v Prahe. Cieľom tejto iniciatívy je vytvoriť platformu na spoluprácu s českým prostredím pri tvorbe širšieho programu či pozývaní hostí konferencie, uvádza sa v správe.

"Vysoké zahraničnopolitické renomé českej vlády a strategický význam Prahy z nej robia ideálne miesto na podporu medzinárodného dialógu a šírenie konštruktívneho hlasu strednej Európy. Som presvedčený, že prípravný výbor zohrá kľúčovú úlohu pri dosiahnutí tohto cieľa a že aj vďaka nemu ukážeme, že takýto nový typ spolupráce pri tvorbe programu podujatia, oslovovania kľúčových hostí a komunikácii s českým vládnym, mimovládnym a mediálnym prostredím, či diplomatickou komunitou bude mimoriadne úspešný," povedal Róbert Vass, prezident a zakladateľ organizácie.

Témy konferencie

Konferencia Globsec Forum 2024 sa bude konať na prelome augusta a septembra v Prahe. Témami v poradí 19. ročníka konferencie budú priority Európskej komisie po voľbách do Európskeho parlamentu v júni tohto roku, podpora Ukrajiny a politická implementácia záverov z júlového summitu NATO. Hostia konferencie budú diskutovať aj o blížiacich sa prezidentských voľbách v USA a ich význame pre transatlantickú či európsku bezpečnosť, ako aj o úlohe Európy pri deeskalácii situácie na Blízkom východe a vplyve technológií na geopolitiku a geoekonomiku.

Viac o téme: PrahaPetr KolářPetr PavelGlobsec Forum 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu