Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Orbán privítal čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga: Rokovali o spolupráci a projektoch

Si Ťin-pching Zobraziť galériu (2)
Si Ťin-pching (Zdroj: TASR/AP/Noemi Bruzak/MTI)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok popoludní privítal čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Rokovali o prehĺbení spolupráce a spoločných projektoch v oblasti investícii a infraštruktúry. Orbán takisto vyzdvihol spoluprácu v jadrovom priemysle. Informuje agentúra Reuters a MTI.

Si Ťin-pching uviedol, že Čína bude v spolupráci s Maďarskom napredovať vo výstavbe dôležitých projektov vrátane železničného spojenia medzi Budapešťou a srbským Belehradom. Takisto s Maďarskom prehĺbi hospodársku, obchodnú, investičnú a finančnú spoluprácu.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Orbán uviedol, že obe krajiny rozšíria spoluprácu v jadrovom priemysle a v ďalších oblastiach. "Čína je jedným z pilierov nového svetového poriadku," povedal a dodal, že Maďarsko podporuje čínsky mierový plán pre Ukrajinu.

Maďarsko je Siho treťou zastávkou

Čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga privítal vo štvrtok na Budínskom hrade s vojenskými poctami maďarský prezident Tamás Sulyok. Si maďarského prezidenta pozval do Pekingu a Sulyok pozvanie prijal. Maďarsko je Siho treťou zastávkou na prvom európskom turné po piatich rokoch, v rámci ktorého navštívil aj Srbsko a Francúzsko.

Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (2)
Si Ťin-pching  (Zdroj: TASR/AP/Noemi Bruzak/MTI)

Maďarsko sa ako jediná európska krajina zúčastňuje na čínskom investičnom a infraštruktúrnom projekte Jeden pás, jedna cesta (OBOR). Orbán sa priateľskými vzťahmi s Pekingom usiluje vytvoriť protiváhu k situácii v EÚ, kde je často izolovaný. Čína v súčasnosti stavia 350 kilometrové železničné spojenie medzi Budapešťou a srbským Belehradom. V Maďarsku takisto buduje továrne na výrobu elektrických áut a batérií.

Viac o téme: SpoluprácaMaďarskoViktor OrbánSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu