Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Varšavu čaká ďalší protest roľníkov nespokojných s klimatickou politikou EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Roľníci nespokojní s klimatickou politikou Európskej únie na dnes (10.5.) chystajú pochod centrom Varšavy. Ide o ďalšiu z protestných akcií, ktoré sa v poľskej metropole konajú od zimy. Na pochode zvolanom rôznymi odborovými organizáciami sa očakávajú desaťtisíce poľnohospodárov.

Ich heslo znie "Preč so Zelenou dohodou pre Európu", teda súborom únijných opatrení, ktorý má za cieľ dosiahnuť v roku 2050 klimatickú neutralitu. Podľa účastníkov protestov táto politika povedie k "zničeniu poľského poľnohospodárstva" alebo k zákazu kúrenia plynom a uhlím a teda k zdraženiu elektriny a tepla.

archívne video

Pri protestoch farmárov proti nadmernej byrokracii je na ťahu EK, povedal Takáč (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Trasa dnešného pochodu sa začína na námestí pred Kráľovským zámkom a po niekoľkých kilometroch končí pri sídle Sejmu, dolnej komory poľského parlamentu. Polícia vyzvala motoristov, aby dnes do centra Varšavy radšej nejazdili.

Naposledy roľníci v poľskej metropole protestovali začiatkom marca, keď sa k nim pridali lesníci. Demonštráciu poznačili násilnosti, proti ich účastníkom polícia nasadila slzotvorný plyn a 26 z nich zadržala, pripomína televízia TVN24 na svojich internetových stránkach.

Viac o téme: ProtestFarmáriPoľskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu