Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pred Vianocami inkognito pracoval v sklade v Amazone: Ľudí majú za robotov a tie PREDPISY!

Plniť normy a byť na sekundu presný - to sú hlavné zásady práce v Amazone Zobraziť galériu (4)
Plniť normy a byť na sekundu presný - to sú hlavné zásady práce v Amazone (Zdroj: TASR/AP)

DOBROVÍZ - Vianočný darček rozbalíte za pár sekúnd, ale keby ste vedeli, koľko úsilia sa za jeho doručením skrýva! A najmä v akých podmienkach pracujú ľudia, ktorí sa starajú o to, aby zásielky prišli načas a na správnu adresu. Redaktor Lidových novín si vyskúšal na vlastnej koži, aké je to robiť za pásom v obrom sklade Amazonu pri Brne. Bol to fakt zážitok na nezaplatenie.

Internetový predajca Amazon už niekoľko rokov vládne obchodu na webe. Jeho obrat sa ráta v miliardách eur. Každý deň si z neho objednajú tovar milióny ľudí a pred Vianocami tento údaj ešte niekoľkonásobne stúpa. Jeden zo skladov Amazonu vybudovali pri dedine Dobrovíz neďaleko pražského letiska. Pred Vianocami navýšil počet zamestnancov, aby zvládol predsviatočný nápor. Jedným z nich sa stal aj reportér českých Lidoviek, ktorý inkognito prešiel prijímacím konaním a v sklade pracoval niekoľko dní. A že to nebola žiadna prechádzka ružovou záhradou, vám musí byť jasné. 

Pred Vianocami inkognito pracoval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Prvým predpokladom, že sa stanete dobrým zamestnancom, je príkladná dochádzka. Ak odpracujete všetky smeny (a najlepšie aj ponúkané nadčasy), čo znamená, že nesmiete ísť ani k lekárovi, dostanete vianočný jednorazový bonus vo výške 11 200 korún. Samozrejmosťou je aj čistý trestný register. 

Nech žijú predpisy!

Alfou a omegou práce v Amazone je dodržiavanie všetkých pravidiel. Nad mnohými z nich sa vám bude pozastavovať rozum. Napríklad nesmiete parkovať inak ako cúvaním. Alebo že každý muž, ktorého fúzy sú dlhšie ako 7,6 cm, si ich musí viazať. Bezpečnostné kamery sú všade. Zamestnanci smú mať pri sebe vodu len v priehľadných fľašiach; takú kávu si môžete dať len v závodnej jedálni. Pokiaľ ste nový, na toaletu môžete ísť len so sprievodom. Najväčší boj ale zvádzajú fajčiari zakaždým, keď dostanú chuť holdovať svojmu zlozvyku. 

Pred Vianocami inkognito pracoval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pásy, monotónnosť, terminácia!

Práca v sklade Amazonu pripomína tú mravčiu. Začína vykladaním kontajnerov plných tovaru a umiestnením na regále, kompletizáciou objednávok, balením a odoslaním na nakladacej rampe, odkiaľ putujú zásielky do celého sveta. V jednej hale len sťažka dovidíte z jedného konca na druhý. Všade sú len samé pásy a pri nich stojaci ľudia. Monotónnosť a časom aj letargia - to sú dva hlavné znaky, ktoré vykazují mnohí zamestnanci, ktorí tu nemôžu mať ani rádio. Jedna smena trvá presne desať hodín a desať minút. Efektivita sa tu cení nadovšetko. Dlhšia pauza o niekoľko sekúnd, ako je predpísané, alebo nepridržiavanie sa zábradlia pri ceste do schodov je priam "trestná". Za opakovaný prehrešok nasleduje podmienka, potom už samotný vyhadzov, v žargóne najvyšších "terminácia". 

Pred Vianocami inkognito pracoval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Stačilo, povedal si český novinár a po pár dňoch to zabalil. Je jeden z mnohých, fluktuácia je tu naozaj vysoká. A práve včas. Normy sa totiž pred Vianocami zdvihli a treba ich plniť na 120 percent. Pri odchode a pohľade na vonkajšie steny skladu, na ktorých sa vyjímajú motivačné nápisy ako "Work hard, have fun, make history" (pracuj tvrdo, bav sa, tvor históriu) sa len pousmeje. 

Viac o téme: Amazon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu