Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Strašidelné ZÁBERY z Fukušimy ukazujú, ako vyzerá jadrový reaktor po roztavení: Tyče a hromady hnedého... Uf!

(Zdroj: YouTube/NipponTVNews24Japan)

FUKUŠIMA – Prevádzkovateľ elektrárne spoločnosť, Tokyo Electric Power Company Holdings, vysiela od roku 2022 zábery z vnútra reaktora vo Fukušime. Nedávno spoločnosť publikovala nové zábery z primárnej ochrannej komory prvého bloku.

Podvodné diaľkovo ovládané vozidlo ROV-A2 bolo vyslané do podstavca bloku 1, nosnej konštrukcie priamo pod aktívnou zónou. Vozidlo sa vrátilo so snímkami, ktoré boli viditeľné po prvýkrát od zemetrasenia a cunami, ktoré elektráreň vo Fukušime ochromili pred 12 rokmi. Experti na snímanie najnovšie použili dva malé drony. Oblasť vo vnútri podstavca je miestom, kde by sa s najväčšou pravdepodobnosťou mohli nachádzať stopy roztaveného paliva. Fotografie zachytené vo vnútri jedného z troch roztavených reaktorov ukazujú obnažené oceľové tyče a časti jej dôležitých strojov roztrúsené po podlahe. Rovnako na záberoch vidno aj visiace hnedé hromady materiálu.

Nie je známe, či ide o roztavené palivo alebo roztavené zariadenie. „Drony nemali na sebe dozimetre na meranie radiácie a kvôli tme nemohli vidieť spodnú časť aktívnej zóny reaktora,“ uvádzajú úradníci, informuje britský denník Daily Star. Ďalším krokom je vytvorenie robotov na odstránenie zvyškov rádioaktívneho paliva. Spoločnosť Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) tiež plánuje využiť údaje na vytvorenie trojrozmernej mapy roztaveného paliva a detailov trosiek, čo by trvalo približne rok.

Na základe údajov získaných z predchádzajúcich sond a simulácií odborníci uviedli, že väčšina roztaveného paliva v prvom bloku spadla na dno primárnej ochrannej komory, ale časť z neho sa mohla prepadnúť aj do betónového základu, čo mimoriadne sťažuje už beztak náročnú úlohu vyraďovania. Odstraňovanie vyhoreného paliva z chladiaceho bazéna prvého bloku sa má začať v roku 2027 po 10-ročnom odklade. Po odstránení všetkého vyhoreného paliva z bazénov sa vedci v roku 2031 budú sústrediť na odstránenie roztavených úlomkov z reaktorov.

Viac o téme: ElektráreňFukušimaDrony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu