Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Archeológovia odkryli starodávny hrob, zostali v šoku: Vnútri našli 41 tiel, všetky mali odťaté... Preboha!

(Zdroj: Facebook/Archaeological Cultures Magazine)

ČÍNA – Archeológovia v Číne objavili dôkazy o najkrvavejšej dekapitácii a lovení hláv v histórii neolitickej Ázie, ktoré sa datujú do obdobia pred neuveriteľnými 4 100 rokmi. K hrôze prispeli aj štyri lebky mužov, ktoré boli nájdené v jame tesne pred domom, kde došlo k masakru.

Štúdia publikovaná v časopise Archaeological and Anthropological Sciences objasňuje hrozné udalosti, ktoré sa odohrali na tomto mieste. Pomocou vizuálnych kontrol a pokročilých zobrazovacích techník vedci starostlivo preskúmali pozostatky a hľadali stopy po dekapitácii. Ich zistenia boli priam mrazivé: 32 zo 41 sťatí sa odohralo počas jednej desivej udalosti, čo svedčí o masakri, ktorý nemá obdobu. Stopy po rezných ranách na krčných stavcoch piatich osôb poskytli presvedčivé dôkazy o dekapitácii. Naznačili, že ich hlavy boli brutálne odrezané od prednej časti krku.

Prítomnosť rezných stôp na krčných stavcoch navyše silne naznačuje systematickú a zámernú prax dekapitácie pomocou nástrojov s kostenými rukoväťami a kamennými čepeľami, uvádza Ancient Origins. Profesor Qian Wang, hlavný autor štúdie zo Stomatologickej fakulty Texaskej univerzity, vysvetlil význam týchto zistení a povedal, že dekapitácie sa vykonávali z jedného mrazivého dôvodu.

„Hlavy nepriateľských kmeňov boli vyhľadávané pre špecifický rituálny význam, aby si podmanili alebo ovládli dušu a energiu nepriateľov,“ povedal Qian Wang pre Live Science. „Počas neolitu sa v Číne nenašli žiadne takéto mŕtvoly bez hláv, s výnimkou niektorých hláv na obetné rituály,“ dodal.

Odťaté hlavy sa potom uctievali ako trofeje, symboly odvahy a bojovej zdatnosti. Lovenie hláv slúžilo na rôzne účely vrátane urovnávania sporov, presadzovania územnej kontroly a pomsty konkurenčným kmeňom. Hoci praktiky lovu na hlavu už zväčša vymizli z histórie, tento strašidelný nález je mrazivou pripomienkou temnej a násilnej minulosti ľudskej civilizácie. Trest smrti je však v Saudskej Arábii legálnym trestom, pričom väčšina popráv sa v krajine vykonáva sťatím hlavy. Je to jediná krajina na svete, kde sa táto metóda stále používa.

Viac o téme: MasakerNeolitČínaDekapitácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu