Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Výskum odhalil, podľa čoho si násilníci vyberajú svoje obete: Na vašom vzhľade nezáleží, na TOMTO áno

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA – Svet nie je vždy bezpečným miestom. Je tiež domovom psychopatov, ktorí môžu urobiť takmer čokoľvek, aby dosiahli svoje. Niet pochýb o tom, že je dôležité vedieť, ako sa proti takýmto útokom brániť. Študentka v oblasti forenznej psychológie odhalila, čo z vás môže spraviť ľahkú obeť.

Hoci ťažká psychopatia postihuje iba jedno percento populácie, výskum naznačuje, že takmer 30 percent ľudí má nejaké psychopatické črty, čo znamená, že zvyšných 70 percent by mohlo byť ich potenciálnymi obeťami. To je dôvod, prečo sa študentka menom Alex na TikToku podelila o svoje odborné znalosti v oblasti forenznej psychológie. Varovala ľudí, ako sa vyhnúť tomu, aby sa stali ďalšou obeťou predátora.

@alextaylorrc welcome to video #1 in my new safety series: the way you walk could decrease the likelihood of becoming a target of a potential attacker. something as simple as changing the way that you walk and the way that you carry yourself could keep you safe from a possible threat! your overall demeanor could be the deterrent of an attacker, so this is something to keep in mind day to day! much love to you all and stay safe 🖤 #safetytips #womenssafety #educationalcontent #educationalcontentcreator #truecrime #truecrimecommunity #truecrimetok ♬ original sound - alextaylorrc

Dôležité je nedať najavo neistotu

Alex vo videu informuje o štúdii, v ktorej výskumníci mužom odsúdeným za násilné trestné činy premietli sériu videí rôznych žien. Potom ich požiadali, aby označili, ktorú zo žien vo videách by si s najväčšou pravdepodobnosťou vybrali za cieľ. „Výsledky tejto štúdie vás môžu prekvapiť, pretože sú v rozpore s mnohými typickými informáciami o typológiách obetí a o tom, ako si predátor vyberá svoje obete,“ povedala Alex. Často si ľudia totiž myslia, že páchatelia si obete vyberajú na základe fyzického vzhľadu, no ako dokázala štúdia, v skutočnosti to tak nie je. Všetky ženy, ktoré si odsúdení muži vybrali, mali jednu vec spoločnú.

Výskum odhalil, podľa čoho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„Všetky vybrané ženy mali podobnú ‚nešikovnosť‘ pri kráčaní. Prvá časť žien mala chôdzu, ktorá bola pre ich telo trochu príliš malá, čo malo za následok menšie kroky, pomalšiu rýchlosť a ich ruky boli v bok alebo prekrížené. Mali tiež sklonené hlavy a v skutočnosti nevnímali svoje okolie,“ priblížila Alex. Potenciálnym útočníkom tieto črty signalizujú, že takíto ľudia sú oveľa viac bojazliví a úzkostliví, a keďže mali sklonené hlavy namiesto toho, aby sa pozerali na svoje okolie, bolo by oveľa jednoduchšie ich prekvapiť. Takéto osoby tiež pôsobia slabšie a krehkejšie, čo znamená, že im je pravdepodobne jednoduchšie ublížiť. Napokon, keďže mali prekrížené ruky, útočník ich mohol obopnúť s menším odporom.

Rázny krok predátorov odradil

Následne Alex porozprávala o ženách, ktoré si ani jeden zo zadržaných mužov nevybral. Podľa štúdie mali tieto ženy prirodzenejšiu chôdzu a držali rovnaké tempo chôdze ako ostatní v ich okolí. Tiež nemali tendenciu pozerať sa do zeme, ale okolo seba. „V podstate ženy, ktoré neboli vybrané, zo seba vydávali energiu, ktorá hovorila: ‚Nezahrávaj sa so mnou, zvediem dobrý boj.‘ A preto si ich nevybrali,“ dodala Alex.

Výskum odhalil, podľa čoho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Prevencia je rovnako dôležitá

Zároveň sa podelila o metódu zvanú STAAR, ktorá vás môže ochrániť pred útokom. S znamená krok (z anglického jazyka „step“). Kráčajte krokom, ktorý je vášmu telu prirodzený – nerobte príliš dlhé ani krátke kroky. T znamená vysoký (z anglického jazyka „tall“). Ramená držte vzadu a bradu hore. Ukážte svojmu okoliu prirodzenú dôveru a dominanciu. Prvé A znamená ruky (z anglického jazyka „arms“). Uistite sa, že sa vaše ruky prirodzene hojdajú po bokoch a vyhnite sa tomu, aby ste ich držali príliš blízko tela alebo aby ste nimi príliš nešvihali. 

Výskum odhalil, podľa čoho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Druhé A znamená uvedomenie (z anglického jazyka „awareness“). Buďte si vedomí svojho okolia. Všímajte si, či nie je vo vašom okolí niekto alebo niečo podozrivé. A nakoniec, R znamená relax. Dbajte na to, aby ste zostali pokojní a sústredení a nevydávali potenciálnemu útočníkovi žiadne náznaky, že cítite alebo vidíte, že niečo nie je v poriadku.

Pozor na neverbálne signály

Ľudia si neuvedomujú, aké silné sú ich neverbálne signály a každá maličkosť z nich môže urobiť potenciálny cieľ psychopata. Študentka forenznej psychológie Alex preto upozornila, že štýl chôdze môže predátorom signalizovať, že ste „lepšou“ obeťou. Povedala, že ak sa človek pri chôdzi javí nedostatočne sebavedomý, nervózny alebo nemotorný, je pravdepodobné, že ho psychopati budú loviť. Psychopati sú totiž zruční v neverbálnej komunikácii, a to je často základ toho, ako si vyberajú svoje obete. Štúdie ukazujú, že ich pozornosť venovaná reči tela im pomáha vybrať si „ľahké“ obete.

Viac o téme: KrokNásilníkSebaobranaPsychopatChôdza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu