Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Muž (32) považoval čudné príznaky za alkoholovú opicu: Nasledovala strašná diagnóza! Toto nikdy neignorujte

(Zdroj: X/PanCAN_Michigan)

MICHIGAN – Matthewovi Rosenblumovi dávali lekári rok života po tom, čo mu diagnostikovali smrteľnú rakovinu pankreasu. Ako sám priznáva, príznaky dlhšiu dobu ignoroval. Dnes je nažive vďaka „zázračnej“ kombinácii liekov.

Matthew Rosenblum mal v januári 2021 len 32 rokov, keď si uvedomil, že schudol. Farba jeho stolice bola extrémne svetlá a farba moču zase príliš tmavá. „Mal som tmavý moč a bielu stolicu. Chvíľu som si to ani nevšimol,“ povedal Rosenblum pre komunitu na podporu rakoviny The Patient Story. „Najskôr som si myslel, že mám opicu z alkoholu. Večer predtým som si dal pár pív, tak som vypil Gatorade a ľahol si do postele, ale moč sa nezosvetlil,“ uviedol ďalej. Keď mal 25 rokov, lekári mu diagnostikovali Crohnovu chorobu, ktorá spôsobuje zápal hrubého čreva. Predpokladal preto, že symptómy, ktoré pociťoval, súvisia s touto diagnózou.

V priebehu niekoľkých dní ho však začali svrbieť dlane a spodná časť chodidiel, čo opísal ako pravdepodobne najhorší príznak. „Nikdy predtým som nič podobné necítil a sú to miesta, kde sa ťažko poškriabete. Po celej noci svrbenia som si dal ruky a nohy do vane pod horúcou vodou, aby som ten pocit utlmil,“ uviedol. Navštívil preto nemocnicu, kde mu lekári povedali, že v jeho krvi je vysoký obsah bilirubínu – vedľajšieho produktu rozpadnutých červených krviniek, ktorý ovplyvňuje farbu stolice. Vysoké hladiny môžu naznačovať upchatie žlčovodu, rúrkovitej štruktúry, ktorá spája pečeň s tenkým črevom. Ultrazvuk odhalil zúženie tejto trubice a lekári problém rýchlo vyriešili.

Potom prišla hrôzostrašná diagnóza

O niekoľko mesiacov sa však príznaky vrátili. Rosenblumov gastroenterológ tvrdil, že nie je možné, aby mal jeho pacient rakovinu. Len o dve hodiny neskôr však výsledky ukázali nádor v časti brucha nazývanej Vaterova ampulka – malý otvor, kde sa spájajú pankreas a žlčovody. Rosenblum bol v tom čase v štvrtom štádiu rakoviny pankreasu. Nazýva sa „tichý zabijak“, pretože pacienti len zriedka trpia príznakmi skôr, ako sa rozšíri do iných oblastí tela, kde je nevyliečiteľná. Približne v 80 percentách prípadov je choroba diagnostikovaná v neskorom štádiu, keď šanca na prežitie na viac ako päť rokov klesne na tri percentá.

Medzi bežné príznaky patrí bolesť žalúdka, strata chuti do jedla, strata hmotnosti, žltačka, tmavý moč, svetlá alebo plávajúca stolica, únava a svrbenie. Väčšina pacientov má viac ako 65 rokov a iba 1,9 percenta je vo veku Rosenbluma. Rosenblum mal podstúpiť Whippleovu procedúru, známu aj ako pankreatoduodenektómia. Ide o odstránenie hlavy pankreasu, časti tenkého čreva, časti žlčovodu, žlčníka a niektorých okolitých lymfatických uzlín. Jeho chirurg však povedal, že keď ho otvorili, videli, že rakovina sa rozšírila do iných orgánov. Namiesto toho mu preto predpísali šesťmesačnú kúru silných liekov na chemoterapiu. Muž utrpel poškodenie nervov, ktoré mu spôsobilo, že sa nedokázal ani len postaviť zo stoličky.

Liečba bola náročná

Horšie však bolo, že liek nedokázal zmenšiť nádor. „V tejto chvíli som si nebol istý, že to zvládnem. Myslel som si, že toto koniec,“ povedal Rosenblum. Lekári zistili, že Rosenblum mal mutáciu génu BRCA2, ktorý je spojený s niekoľkými formami rakoviny vrátane rakoviny prsníka a pankreasu. To ich viedlo k presvedčeniu, že cielené terapie môžu pomôcť. Nasadili mu preto kombináciu chemoterapeutík gemcitabín, nab-paklitaxel a cisplatina (GAP). „Kvalita môjho života sa dramaticky zlepšila,“ povedal. „Neprišiel som o vlasy. Keď mi lekári diagnostikovali rakovinu, vážil som 97 kilogramov a zázračne som si udržal zdravú váhu, takže som za to veľmi vďačný,“ dodal.

 

Zdravie by nemali podceňovať ani mladí

Do marca 2022 lekári nedokázali identifikovať žiadnu rakovinu mimo primárneho nádoru. O rok vykonali úspešnú operáciu a odstránili väčšinu rakoviny. Rosenblum bude musieť počas nasledujúcich šiestich rokov každé tri mesiace podstupovať vyšetrenie na vyhodnotenie zostávajúceho nádoru. Priznal však, že aj keď prežil dlhšie, ako lekári predpokladali, šanca, že prežije ďalších šesť rokov, je astronomicky malá. „Rakovina pankreasu má pozoruhodne nízku päťročnú mieru prežitia. Je nepravdepodobné, že tu budem po celý ten čas, aspoň na papieri,“ dodal. Napriek tomu sa zameriava na prevenciu tohto ochorenia a vyzýva aj mladých ľudí, aby neignorovali žiadne príznaky.

Viac o téme: Crohnova chorobaRakovina pankreasuBiela stolica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu