Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Opitý bezdomovec šokoval Prahu: Ledva rozpráva, no klavír ovláda ako malý boh!

Pánko sa nezdá
Pánko sa nezdá (Zdroj: YouTube)

PRAHA – Tromfol policajta? Študenta pražského konzervatória Jiřího Trtíka by ani vo sne nenapadlo, čo ho čaká, keď sa s netradičnou požiadavkou obráti na miestneho bezdomovca. Opitého muža sediaceho na ulici s malou dušičkou poprosil, aby mu zahral trochu klasiky na klavíri stojacom pred kaviarňou. Z toho, čo prišlo potom, padla sánka nielen jemu. Išlo pritom o to isté miesto, kde pred mesiacom exceloval pražský policajt v službe. Kto to zvládol lepšie?

Prednedávnom v Prahe roztápal srdcia okoloidúcich policajt v službe, ktorý počas obedňajšej prestávky zasadol za klavír v centre mesta a zahral úryvok romantickej piesne „River Flows in You“ ako ozajstný profesionál. Miestni ho natočili na video, ktoré sa na internete okamžite stalo hitom a dodnes ho videlo vyše dvoch miliónov ľudí. Zožne podobný úspech aj šikovný bezdomovec?

Keď študent Jiří Trtík uvidel pri klavíri pred pražskou kaviarňou sedieť zľahka podguráženého pána bez domova, v hlave mu skrsol originálny nápad. Postaršieho muža sa spýtal, či by na piane dokázal aj niečo zahrať. Keď mladík dostal pozitívnu odpoveď, chcel dôkaz. Bezdomovec neváhal, sadol za klavír a spustil. Prsty mu behali po klávesoch s úplnou ľahkosťou, akoby bol práve na svojom vlastnom malom koncerte. Jiří bol jeho šikovnosťou a profesionálnym prevedením skladby Vltava od Bedřicha Smetanu prijemné prekvapený a o nahrávku sa podelil s celým svetom.

Klavíri na rôzne miesta po celej Prahe umiestnil majiteľ kaviarne Ondřej Kobza, ktorý sa rozhodol "priniesť tento prvok priamo do ulíc, medzi každodenný život, v tak pozitívnej forme, ako je hudba", čo môže podľa neho nečakane skvalitniť život každému z nás. Či sa mu to naozaj podarilo, posúďte sami.

Bezdomovec ohúril skladbou Vltava od Bedřicha Smetanu

"River Flows in You" v podaní pražského policajta v službe

Policajt za klavírom

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu