Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poslanci ukončili štvrtkové rokovanie debatou o premnožených medveďoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili štvrtkové rokovanie 12. schôdze debatou k návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane. Novela má podľa envirorezortu uľahčiť reguláciu premnožených medveďov.

Parlament bude v schôdzi pokračovať v piatok (26. 4.) od 9.00 h druhým čítaním k novele zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka, o ktorom rokuje v skrátenom konaní. V piatok sa bude rokovať bez obednej prestávky do 16.00 h a poslanci nebudú hlasovať.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v diskusii zdôraznil, že novelou by sa nedával súhlas na plošný odstrel, uznávajú, že medveď je prísne chránený. Novú legislatívu však musia riešiť cez zákon o civilnej ochrane, aby bolo možné obhájiť dôvody na eliminovanie medveďov, ktoré predstavujú hrozbu, respektíve skôr, ako by mohlo dôjsť k stretu s človekom. Preto treba podľa neho vytvoriť podmienky, aby sa mohol stanoviť režim, podľa ktorého má ochrana života prednosť pred inými záujmami a aj správnymi konaniami.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (2)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslanec Rastislav Krátky (hnutie Slovensko, KÚ, Za ľudí) vyzval poslancov, aby už pristúpili k hlasovaniu o skrátenom legislatívnom konaní, a tak sa urýchli rokovanie o návrhu. Zdôraznil, že opozícia chce riešiť problém s premnoženými medveďmi, no riešenia podľa neho nemá v rukách parlament, ale Taraba.

Viac o téme: PoslanciNrsrMedvede
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu