Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zabitie medveďa na Liptove vyvoláva pochybnosti: TOTO nesedí! Taraba klame a obhajuje nelegálny odstrel, tvrdí opozícia

Tomáš Taraba v stredu oznámil, že nebezpečného medveďa z Liptovského Mikuláša odstrelili Zobraziť galériu (2)
Tomáš Taraba v stredu oznámil, že nebezpečného medveďa z Liptovského Mikuláša odstrelili (Zdroj: Facebook/Liptov112.sk, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Situácia okolo medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, sa úplne neupokojila ani po oznámení, že ho odstrelili. Danú vec kritizuje strana Demokrati aj Progresívne Slovensko. Tvrdia, že v meste útočil stokilový jedinec a nie medvedica, ktorá mala necelých 70 kilogramov. Vyzývajú preto ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (SNS), aby zverejnil detailné informácie o ulovenom medveďovi.

Tlačová konferencia Petra Pellegriniho a Tomáša Tarabu k aktuálnym témam

Peter Pellegrini a Tomáš Taraba k aktuálnym témam (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Taraba v stredu oznámil, že medveďa, ktorý 17. marca v uliciach Liptovského Mikuláša napadol piatich ľudí, odstrelili. Dodal, že na jeho identifikáciu bol použitý dron s biometriou. Neskôr oznámila Štátna ochrana prírody SR, že "k eliminácii 3-ročnej samice s váhou takmer 70 kg došlo na lokalite medzi obcami Iľanovo a Závažná Poruba, v okrese Liptovský Mikuláš."

Útočiaci jedinec bol podľa jej informácií presne identifikovaný počas včerajšej nočnej hliadky na základe informácií špecializovaného softvéru, ktorý využívali hliadkujúce drony vybavené najnovšou technológiou, profesionálnou termovíziou a nočným videním.

Taraba klame, tvrdia Demokrati

Podľa informácií strany Demokrati minister Taraba klame v téme medveďa hnedého, ktorý vyčíňal v uplynulých dňoch v Liptovskom Mikuláši. Michal Kiča vyzýva Tarabu, aby verejnosti objasnil, aký medveď bol v utorok (26. 3.) zastrelený.

"Vyzývam Tarabu, aby povedal, či verejnosť klame. Incident, ktorý sa stal v Liptovskom Mikuláši, mal na svedomí sto kilový medveď. Štátna ochrana prírody však mala včera zastreliť medvedicu o hmotnosti 65 kíl," povedal Kiča, člen predsedníctva a dodal, že ide o zjavnú predvolebnú kampaň v prospech Petra Pellegriniho a navodenie dojmu, že táto vláda vyriešila túto situáciu. 

Demokrati vyzývajú ministra Tarabu, aby preukázal, že neklame v prípade odstreleného medveďa (Zdroj: Facebook/Michal Kiča)

Hľadá sa 100-kilový medveď, zastrelia 67-kilovú medvedicu

Situácia okolo odstreleného medveďa sa nepozdáva ani poslancovi Európskeho parlamentu a ekológovi Michalovi Wiezikovi a poslankyni NR SR Tamare Stohlovej (obaja PS). "Hľadá sa 100-kilový medveď, zastrelia 67-kilovú medvedicu. Problém vyriešený. Tarabov manažment medveďov je nechutná fraška a defilé nekompetentnosti," reagujú v spoločnom stanovisku.

Dodávajú, že k celému postupu mali od začiatku veľké výhrady, a to najmä vo vzťahu k adresnosti takéhoto odstrelu či jeho legálnosti. Podľa nich nebolo približne 100-kilového medvedieho samca na základe čoho identifikovať. Na verejnosť tiež podľa ich slov unikli informácie, že ministerstvo životného prostredia požaduje odstrel akéhokoľvek medveďa.

Snímka Štátnej ochrany prírody SR k odstrelu medveďa v Liptovskom Mikuláši
Zobraziť galériu (2)
Snímka Štátnej ochrany prírody SR k odstrelu medveďa v Liptovskom Mikuláši  (Zdroj: Štátna ochrana prírody SR)

"Žiaľ, potvrdili sa naše najhoršie obavy. Našli sa dokumenty z odstrelu medveďa, ktoré stratil zásahový tím, z ktorých vyplýva, že ulovená bola 67 kg medvedica. Zastrelenie medvedice potvrdil Taraba. Netreba používať špičkovú biometriu, aby bolo jasné, že takýto odstrel nemôže nijako súvisieť so 100-kilovým samcom, ktorého hľadali," vyhlásili.

Keďže ministerstvo životného prostredia doposiaľ nezverejnilo bližšie informácie o zastrelení medveďa, vyzýva ministra Tarabu aby zverejnil detailné informácie o ulovenom medveďovi a okolnostiach jeho ulovenia, a na základe akého právneho rámca pristúpili k tomuto postupu.

"Sme za dôslednú ochranu zdravia a života obyvateľov a dôsledný manažment medveďa hnedého, postavený na systémových preventívnych opatreniach, no ostro rozporujeme súčasný prístup ministerstva, ktorý je nesystémový a v rozpore s platnou legislatívou," koštatujú na záver.

Viac o téme: DemokratiMichal WiezikTomáš TarabaUsmrtený medveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu