Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rasové nepokoje neutíchajú: V New Yorku zastrelil kriminálnik dvoch policajtov

Vzdávanie holdu zabitým policajtom
Vzdávanie holdu zabitým policajtom (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Dvaja príslušníci newyorskej polície prišli o život počas služby, keď na nich v sobotu začal v Brooklyne strieľať neznámy muž. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu políciu a médiá.

K útoku došlo v sobotu popoludní miestneho času v prevažne černošskej štvrti Bedford-Stuyvesant v mestskom obvode Brooklyn. Polícia na tlačovej konferencii uviedla, že strelec identifikovaný ako 28-ročný Ismaaiyl Brinsley k vozidlu pristúpil a bez varovania začal paľbu. "Boli skrátka a jednoducho zavraždení," povedal policajný komisár William Bratton. Ten dodal, že útočník mal poloautomatickú pištoľ, ktorou sa potom strelil do hlavy.

Obaja policajti boli zasiahnutí do hornej časti tela. Jedného vyhlásili za mŕtveho ihneď po prevoze do nemocnice, zatiaľ čo druhý podľahol zraneniam o niečo neskôr.  Podľa agentúry Reuters išlo o prvé zastrelenie policajtov v New Yorku za posledné tri roky. 

Motív útoku zatiaľ nie je jasný. Agentúra Reuters citovala nemenovaný policajný zdroj, podľa ktorého sa páchateľ zrejme chcel pomstiť polícii. Vyplýva to z výhražnej správy, ktorú vopred zverejnil na internetovej sociálnej sieti.

Newyorská polícia sa v posledných týždňoch dostala pod silný tlak hlavne zo strany afroamerickej verejnosti. Stalo sa tak po tom, ako sa veľká porota rozhodla neobviniť policajta, ktorý v júli pri zatýkaní pomocou nepovoleného chvatu usmrtil neozbrojeného černocha Erica Garnera, podozrivého z nelegálneho predaja cigariet. 

Brinsley bol podľa polície černoch, zastrelenie strážnici boli ázijského a hispánskeho pôvodu. Brinsley pre políciu nie je neznámy. V trestnom registri má niekoľko záznamov, okrem iného aj za lúpež, krádeže v obchodoch, zbraňový delikt či výtržníctvp.

Americký minister spravodlivosti Eric Holder označil sobotňajší vraždy policajtov za "nevýslovný akt barbarstva". O udalosti bol informovaný aj prezident Barack Obama, ktorý je od piatku na dvojtýždňovej dovolenke na Havaji. Ako informovala agentúra Reuters, Obama odsúdil zastrelenie dvoch príslušníkov newyorskej polície. Vyhlásil, že policajti "si zaslúžia našu každodennú úctu a vďačnosť".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu