Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Expert na obranu bije na poplach: Do 5 rokov budú nasadené jadrové zbrane! Musíme sa prebudiť

Bývalý britský minister obrany Tobias Ellwood
Bývalý britský minister obrany Tobias Ellwood (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Bývalý britský minister obrany Tobias Ellwood sa v súčasnosti dostal na titulky s desivými vyhláseniami. Domnieva sa, že použitie jadrových zbraní v najbližších 5 rokoch je veľmi pravdepodobné.

Americké atómové bombové útoky na Hirošimu a Nagasaki 6. augusta a 9. augusta 1945 boli doteraz jediným použitím jadrových zbraní vo vojne. S inváziou Vladimira Putina na Ukrajinu však narastajú obavy z opätovného použitia smrtiacich zbraní. Ruský prezident sa vo verejných prejavoch opakovane vyhrážal použitím jadrových zbraní.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 783 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Britský expert na obranu varuje pred použitím jadrových zbraní v najbližších 5 rokoch

Teraz na poplach bije aj bývalý minister obrany. V rozhovore pre britské „BBC Radio 5 Live“, o ktorom práve informuje britský „Express“, Tobias Ellwood varuje pred rinčaním Putinovej jadrovej šable. Je si istý, že jadrové zbrane budú použité v nasledujúcich piatich rokoch. Ellwood, ktorý tiež predsedal britskému výboru pre obranu, predpovedá, že Rusko by mohlo použiť taktickú jadrovú zbraň s nízkou výťažnosťou, ktorá by mohla „zničiť celú posádku“.

Svet by sa mal konečne „zobudiť“: Tobias Ellwood varuje pred Ruskom, Čínou a Iránom

Ellwood vyzýva Spojené kráľovstvo a svet, aby sa konečne „zobudili“ voči rastúcej hrozbe zo strany Ruska, Iránu a Číny. "Teraz máme aj jadrové zbrane. Šírenie tejto taktickej zbrane krátkeho dosahu bude použité v nasledujúcich piatich rokoch. Môžem vás o tom ubezpečiť," objasňuje Ellwood.

Expert si je istý: Rusko pravdepodobne použije jadrovú zbraň

"Rusko pravdepodobne tiež použije jednu. Stane sa neoddeliteľnou súčasťou taktiky na modernom bojisku. Hovoríme o zbrani, ktorá môže zničiť posádku alebo futbalové ihrisko - niečo v malom meradle, ale otvorí Rubikon, ktorý sme držali zatvorený od roku 1945," dodáva.

Ellwood si je istý, že Putin neprestane, kým neovládne Ukrajinu. "Príliš dlho sme sledovali všetky tieto veci. Čaká nás hrboľatá dekáda a musíme sa prebudiť."

Viac o téme: Jadrové zbraneTobias Ellwood
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu