Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Bizarný prípad u susedov: Zavraždený český liečiteľ má na účte milióny, členov sekty vydieral!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

KUTNÁ HORA – Stredočeská hospodárska kriminálka sa zaoberá prípadom zosnulého kutnohorského liečiteľa, ktorému na účtoch zostalo takmer 134 miliónov českých korún. Peniaze vyberal za liečiteľstvo, no veľké sumy peňazí mu dávali aj členovia sekty, aby sa vykúpili zo svojich hriechov.

archívne video

V jednom z bratislavských bytov našli telo ženy bez známok života (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako v piatok informoval spravodajský web iRozhlas.cz, pražský mestský súd aktuálne prejednáva vraždu 50-ročného Richarda Šiffera, kutnohorského liečiteľa, ktorý sa tejto praxi venoval viac ako 20 rokov. Šiffer zomrel na jeseň v roku 2022 a na jeho dvoch účtoch zostalo 133 924 049 korún. „Môžem potvrdiť, že Odbor hospodárskej kriminality KRP Stredočeského kraja vedie trestné konanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu neoprávneného podnikania. V rámci tohto trestného konania boli v týchto dňoch zaistené finančné prostriedky v rádoch niekoľkých desiatok miliónov korún,“ pre český portál Novinky.cz uviedla hovorkyňa polície Vlasta Suchánková.

Členom sekty prisľúbil sídlo

Liečiteľ si podľa iRozhlasu od klientov pýtal 500 korún v hotovosti za jednu seansu. Svojich klientov prijímal jednotlivo, ale aj v skupinách. Podľa niektorých klientov mohol Šiffer týždne prijať až vyše 400 ľudí. Peniaze mu dávali aj členovia sekty, ktorých nabádal, že sa takto vykúpia zo svojich hriechov, alebo im sľuboval lepšie zúročenie. Tisíce až niekoľko desiatok tisíc Šiffer údajne vyberal aj za takzvané listy, v ktorých museli členovia popisovať udalosti, ktoré ľutujú, a svoje zlé vlastnosti. To malo umožniť ich dušiam odísť do lepšieho sveta. Niekoľko miliónov vybral na zálohách, pričom svojim stúpencom tvrdil, že v obci Malešov plánuje postaviť sídlo odtrhnuté od zvyšku spoločnosti, kam sa môžu spoločne presťahovať.

Bizarný prípad u susedov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Jeho telo malo zmiznúť

Pražský mestský súd obžaloval dve ženy, ktoré boli stúpenkami Šifferovej sekty – 32-ročnú zubárku Magdalenu Š. z Kutnej Hory a 60-ročnú bývalú učiteľku Irenu S. Aj oni mali liečiteľovi platiť za očistenie svojich hriechov, aj keď polícia vylúčila, že by ho zabili kvôli peniazom. Podľa obžaloby Šiffera zavraždili na jeho vlastnú žiadosť. Pitva ukázala, že zomrel na otravu intravenóznym anestetikom Propofol. Šiffer im údajne sľúbil, že do rána jeho mŕtve telo zmizne, no obvinené tomu neverili. Po jeho smrti preto upratali, najedli sa a išli incident nahlásiť na policajnú stanicu. Ako poznamenali znalci, ženy bezvýhradne plnili Šifferove priania.

Viac o téme: VraždaLiečiteľMilión korún
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu